Додик одговорио Стејт департмену: Пошаљите амбасадора кући и тако покажите добру вољу

Милорад Додик је на саопштење Стејт департмента одговорио изјавом да су управо су "противуставне" одлуке Уставног суда БиХ највећа претња суверенитету и интегритету државе

Портпарол Стејт департмента Метју Милер саопштио је да усвајање Предлога закона о непримењивању одлука Уставног суда Босне и Херцеговине у РС угрожава не само владавину права, већ и стабилност, безбедност и просперитет БиХ.

"Народна скупштина Републике Српске усвојила је ове недеље закон којим се тражи поништавање надлежности Уставног суда у том ентитету. Овај закон крши Устав Босне и Херцеговине и у супротности је са Дејтонским мировним споразумом", саопштено је из Стејт департмента.

У саопштењу се наводи да, у комбинацији са антидејтонском реториком неких лидера Републике Српске, закон представља опасну ескалацију сецесионистичких претњи.

"Сједињене Америчке Државе снажно подржавају територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине. Наставићемо да за своје поступке сматрамо одговорним појединце укључене у активности које су у супротности са Дејтонским мировним споразумом", наводи се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у уторак, 27. јуна, Предлог закона о непримењивању одлука Уставног суда Босне и Херцеговине на територији РС до доношења Закона о Уставном суду БиХ у Парламентарној скупштини БиХ.

Додик: САД погоршавају политичку климу у БиХ

Сједињене Америчке Државе могле би да врате амбасадора у Сарајеву кући и то би био знак добре воље, рекао је председник Републике Српске поводом последње реакције Стејт департмента.

Председник Републике Српске изјавио је да и последња реакција Стејт департмента повреда суверенитета БиХ, за чији се интегритет и суверенитет САД само декларативно залажу.

"Питање функционисања Уставног суда БиХ је унутрашње питање БиХ, дефинисано Уставом, који је грубо прекршен од суда задуженог да штити уставност", рекао је Додик упитан да прокоментарише саопштење Стејт департмента у којем наводе да се "законом који је усвојила Народна скупштина Републике Српске крши Устав БиХ", те да, како сматрају, пркошење Уставном суду прети не само владавини права него и стабилности, сигурности и просперитету БиХ.

Додик је истакао да је амерички амбасадор у Сарајеву својим, готово дневним изјавама већ довољно покварио атмосферу обновљеног дијалога у БиХ.

"Уместо да у пракси проводе оно за шта се само декларативно залажу, САД паушалним оценама у стереотипним саопштењима, попут овог данас из Стејт департмента, само доприносе погоршању политичке климе у БиХ", указао је председник Српске.

Он је поручио да Република Српска остаје чврсто привржена очувању Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, који је нападнут од Уставног суда БиХ.

"Тренутно највећа претња суверенитету и интегритету БиХ су противуставне одлуке Уставног суда БиХ и неодговорне изјаве дела међународних актера. Уместо суочавања са проблемом, негује се пракса забијања главе у песак и лова на вештице. То је пракса која скоро 30 година не даје резултате. Време је да ми у БиХ озбиљно седнемо за сто и тражимо решење. САД би могле да врате амбасадора кући и то би био први сигуран знак добре воље. Иначе ћемо их сматрати одговорним за ситуацију у БиХ", поручио је Додик, преноси РТРС.