Србија и Балкан

Патријарх српски Порфирије стигао у манастир Високе Дечане (ВИДЕО)

Поглавар Српске православне цркве рекао је да Јеванђеље Христово и то што јесмо можемо спознати управо на Косову и Метохији
Патријарх српски Порфирије стигао у манастир Високе Дечане (ВИДЕО)© принтскрин/СПЦ

Патријарх српски Порфирије стигао је данас у подневним часовима у манастир Високи Дечани.

Патријарха је дочекало братство манастира Високи Дечани, а потом се помолио пред моштима Светог краља Стефана Дечанског, саопштила је Српска православна црква.

Поглавар Српске православне цркве подсетио је на речи Јеванђеља Господњег да љубимо једни друге, што нам је остављено као закон, правило живота, као путоказ и смерница.

"Ако желимо да разумемо реч Христову, да разумемо Јеванђеље Христово, правду Божју и да спознамо да смо то што јесмо – то је управо овде на Косову и Метохији. То је управо Богородица Љевишка, то су Високи Дечани, то је Пећка Патријаршија, то је Косово поље, то је Девич, то су многе светиње којом је украшена косовско-метохијска земља", написао је патријарх на Инстаграму.

У пратњи патријарха Порфирија су епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и високопреподобни архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду.

Патријарх Порфирије јуче је у манастиру Грачаница служио литургију и парастос поводом Видовдана, а потом је посетио и манастир Пећку патријаршију.

image