Одлука Приштине о проглашавању терористичких организација неусаглашена са САД

Стејт департмент је поново позвао Приштину да се уздржи од једностраних потеза у тренутку док, како кажу, са свим странама раде на решавању тренутне кризе

Одлука владе "Косова" о проглашавању "Цивилне заштите" и "Северне бригаде" за терористичке организације није донета у координацији са Сједињеним Америчким Државама и другим међународним партнерима, наведено је у одговору Стејт департмента Гласу Америке.

"Требало је да буде усаглашена са најближим међународним партнерима, укључујући оне чија је примарна одговорност да обезбеде стабилност 'Косова'. Поново позивамо 'Косово' да се уздржи од једностраних потеза у тренутку, док са свим странама радимо на решавању тренутне кризе”, наведено је у одговору.

Указано је и да САД осуђују, како је назначено, неприхватљиво насиље над трупама Међународне мировне мисије НАТО-а на Косову (КФОР).

"Одговорни за нападе треба да буду процесуирани - поштујући прописане процедуре и уз пуну транспарентност", прецизирано је у одговору Стејт департмента који је пренео Танјуг.

Влада привремених приштинских институција у четвртак је терористичким прогласила "Цивилну заштиту" и "Северну бригаду ", тврдећи да су њихови чланови одговорни за немире на северу КиМ и да представљају претњу "уставном поретку и безбедности".

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља је после седнице тзв. владе изнео тврдњу да је Приштина одлуку да две организације прогласи терористичким координисала са међународним партнерима.

"Ми континуирано координирамо са свим нашим савезницима, понекад се слажемо, а понекад се не слажемо. Без сумње смо координисани за овај корак", рекао је Свечља и додао да ће временом са стратешким партнерима поделити детаље тог процеса, пренео је портал "Калџо".