Србија и Балкан

Запад пере руке од Приштине: Нису нас обавестили да ће организације прогласити терористичким

Влада привремених институција донела је у четвртак одлуку којом се "Цивилна одбрана" и "Северна бригада" проглашавају терористичким организацијама
Запад пере руке од Приштине: Нису нас обавестили да ће организације прогласити терористичким© Tanjug/AP Photo, File

Канцеларија Европске уније у Приштини потврдила је за "Калџо" да одлука приштинских власти да две организације прогласи терористичким није усаглашена са њима, иако је јуче министар унутрашњих послова Џелал Свечља рекао да су у вези са овим питањем координисали са савезницима, укључујући и ЕУ.

Немачка амбасада у Приштини саопштила је данас да одлуку о проглашавању "Цивилне заштите" и "Северне бригаде" за терористичке организације, Приштина није донела у координацији са Немачком.

"Одлука није донета у координацији са Немачком, нити је немачка влада унапред обавештена од стране косовских власти о овом потезу", речено је порталу "Кљан Косова" у амбасади.

Додаје се да би блиска координација са међународним партнерима била корисна за приштинске власти, у светлу актуелне кризе на северу КиМ.

"Важно је да свака одлука овог типа мора да поштује релевантне законе и принцип пропорционалности. Понављамо позив Влади Косова да се уздржи од било каквог једностраног деловања које би могло да доведе до додатне ескалације ситуацију у северним општинама", наводи немачка амбасада у Приштини.

Амбасада Уједињеног Краљевства саопштила је данас да Приштина такође није координисала са Лондоном, преноси Економија онлајн.

"Уједињено Краљевство није консултовано о одлуци", рекао је портпарол амбасаде Уједињеног Краљевства у Приштини.

И Амбасада Француске саопштила је да их тзв. Влада Косова није консултовала по питању одлуке да "Цивилну одбрану" и "Северну бригаду" прогласи терористичким организацијама.

"Нисмо се консултовали, нити смо унапред обавештени о одлуци Владе Косова да прогласи организације 'Цивилна заштита' и 'Северна бригада' терористичким организацијама", наводи се у саопштењу амбасаде.

Влада привремених институција донела је у четвртак одлуку којом се "Цивилна одбрана" и "Северна бригада" проглашавају терористичким организацијама, а министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изјавио је да је Приштина одлуку координисала са међународним партнерима.

Од ове одлуке Приштине већ се оградила и Америка. Стејт департмент је одговорио да одлука није донета у координацији са Сједињеним Америчким Државама .

"Требало је да буде усаглашена са најближим међународним партнерима, укључујући оне чија је примарна одговорност да обезбеде стабилност 'Косова'. Поново позивамо 'Косово' да се уздржи од једностраних потеза у тренутку, док са свим странама радимо на решавању тренутне кризе", наведено је у одговору.

image