Србија и Балкан

Борељ: Обавестићу европске лидере о догађајима на КиМ; Жиофре: ЕУ је спремна да предузме мере

Шеф европске дипломатије најавио је о чему ће се све расправљати током заседања Европског савета
Борељ: Обавестићу европске лидере о догађајима на КиМ; Жиофре: ЕУ је спремна да предузме мере© Michael M. Santiago/Getty Images

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио је да ће данас, другог дана самита Европског савета, обавестити лидере земаља ЕУ о најновијим догађајима на северу Косова и Метохије.

Осим о ситуацији на КиМ, европским лидери дискутоваће и о Кини и економској безбедности.

"Јуче смо поново потврдили нашу непоколебљиву подршку Украјини и спремност да пружимо безбедност. Данас је важна дискусија о Кини и економској безбедности. Обавестићу лидере о најновијим дешавањима на северу Косова", написао је Борељ на Твитеру.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изјавио је данас да је од великог значаја да се одрже нови избори на северу КиМ на којима ће учествовати српско становништво и да ће, уколико не дође до деескалације ситуације Брисел предузети одређене мере, као и да су неке од њих већ предузете према Приштини.

"Ситуација на Косову је у центру наше пажње, то ће бити и тема разговора данас на Савету лидера ЕУ, где ће високи комесар ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поднети извештај о стању на терену. Представили смо план за деескалацију ситуације који је добио подршку свих земаља чланица. Веома битно је да се створе услови да дође до нових избора, на којима ће учествовати српско становништво, и да имамо инклузивни изборни процес", рекао је он новинарима у Београду.

Жиофре је то одговорио на питање да ли је видео план премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који је јуче јавно објавио, и навео да је ситуација на КиМ у центру пажње.

Он је додао и да је ЕУ спремна да предузме одређене мере уколико не дође до деескалације.
"Очекујемо да ће се то десити, политички фокус је на томе. Већ смо нагласили да, уколико не дође до деескалације, ЕУ ће предузети одлучне мере а одређени број мера је већ донет према Косову у погледу тога", рекао је он.

image