Србија и Балкан

Амбасада Италије: Нисмо обавештени о одлуци о терористичким организацијама

Како наводи амбасада Италије, координација са међународним партнерима је више него неопходна како се ситуација не би додатно заоштрила
Амбасада Италије: Нисмо обавештени о одлуци о терористичким организацијамаwww.globallookpress.com © Fernando SðNchez/Keystone Press Agency

Из амбасаде Италије у Приштини навели су да је одлука косовске владе да прогласи "Цивилну одбрану" и "Северну бригаду" терористичким организацијама донета без координације са властима у Риму, преноси "Кљан Косова".

Тиме су све земље чланице Квинте демантовале министра унутрашњих послова тзв. Косова Џељаља Свечљу, који је изјавио да је одлука о проглашењу две организације за терористичке донета у координацији са међународним партнерима. Претходно су САД, Немачка, Француска, Велика Британија и Канцеларија ЕУ у Приштини навеле да нису били консултовани у вези са овом одлуком, преноси "Косово онлајн".

 "Поводом одлуке да се организације 'Цивилна одбрана' и 'Северна бригада' прогласе терористичким организацијама, наглашавамо да она није донета у координацији са италијанском владом, коју косовске власти нису унапред обавестиле о овој намери", речено је у амабасади Италије у Приштини за "Кљан Косова".

Како наводе из ове амбасаде, координација са међународним партнерима је више него неопходна како се ситуација не би додатно заоштрила.

"Понављајући план Европске уније у три тачке за деескалацију ситуације у општинама на северу Косова, подсећамо на потребу за блиском координацијом са међународним партнерима и за уздржавањем од било каквих једностраних акција које би могле додатно да ескалирају ситуацију", каже се у одговору амбасаде.

 

 

image