Србија и Балкан

Дачић: Курти машта о рату, неће престати с ловом на српске главе

Нико није од јуче да поверује да је један Аљбин Курти толико моћан, моћнији од читаве међународне заједнице, наводи министар спољних послова Србије
Дачић: Курти машта о рату, неће престати с ловом на српске главе© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је за "Курир" да одлуком Приштине да непостојеће организације "Цивилна заштита" и "Северна бригада" прогласи терористичким, Аљбин Курти прави себи алиби за сваког наредног Србина ког намерава да ухапси.

"Курти тиме прави некакав алиби за сваког наредног Србина ког намерава да ухапси, а сетимо се да постоји списак од чак око 350 људи. Пазите шта је смислио, да ће, тиме што ће непостојеће организације прогласити терористичким, недужним људима које ухапси његова полиција ставити на терет измишљено дело тероризам и држати их у затвору. Тај човек заиста машта о томе да изазове рат и, нажалост, неће престати с ловом на српске главе", указује Дачић.

Он је навео да је реакција појединих западних земаља у одређеним моментима била јака, али само на речима, те да је очигледно да само декларативне претње санкцијама не могу да уразуме Аљбина Куртија.

"Наравно да то није довољно. Да заиста постоји воља да се он уразуми, да повуче своје специјалне јединице са севера и своје илегалне градоначелнике из српских општина, да хитно формира ЗСО, али онакву каква је договорена Бриселским споразумом, лако би међународна заједница то решила. Нико није од јуче да поверује да је један Аљбин Курти толико моћан, моћнији од читаве међународне заједнице", каже Дачић.

Дачић је најавио да ће наредне недеље у Србију доћи његов колега из Израела Ели Коен са којим ће разговарати о "ресетовању односа".

"Битно је да ресетујемо односе, које смо довели у питање јер су признали Косово", рекао је Дачић.

Канцеларија Европске уније у Приштини потврдила је за "Калџо" да одлука приштинских власти да две организације прогласи терористичким није усаглашена са њима, иако је јуче министар унутрашњих послова Џелал Свечља рекао да су у вези са овим питањем координисали са савезницима, укључујући и ЕУ.

Немачка амбасада у Приштини саопштила је данас да одлуку о проглашавању "Цивилне заштите" и "Северне бригаде" за терористичке организације, Приштина није донела у координацији са Немачком.

Амбасада Уједињеног Краљевства саопштила је данас да Приштина такође није координисала са Лондоном.

"Уједињено Краљевство није консултовано о одлуци", рекао је портпарол амбасаде Уједињеног Краљевства у Приштини.

И Амбасада Француске саопштила је да их тзв. Влада Косова није консултовала по питању одлуке да "Цивилну одбрану" и "Северну бригаду" прогласи терористичким организацијама.

Стејт департмент је одговорио да одлука није донета у координацији са Сједињеним Америчким Државама .

image