Британци и Американци подржали Шмита; Цвијановић: На њему је само да оде из БиХ

То значи да су управо странци, укључујући и Шмита, први који не поштују одлуке Уставног суда БиХ, док лицемерно позивају друге да то раде, напоменула је Цвијановићева

Oдлуку Кристијана Шмита, да поништи два закона ентитета Републике Српске који се тичу Уставног суда БиХ, осудила је председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, док са друге стране има пуну подршку Вашингтона и Лондона.

"Кристијан Шмит је главна препрека унутрашњем дијалогу и даљем кретању БиХ ка Европској унији", оценила је српска чланица и председавајућа Председништвом БиХ.

Цвијановић је рекла да, нажалост, овакви Шмитови потези удаљавају БиХ од европског пута, јер ометају суверено доношење одлука институција на свим нивоима власти.

"На изабраним представницима народа је да тај процес доведу до краја, за шта постоји пуна опредељеност Републике Српске, а на Шмиту је само то да оде из БиХ", нагласила је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Она је нагласила да је управо Шмит тај који својим нелегалним присуством урушава владавину права у БиХ због које, тобоже, доноси исто тако нелегалне одлуке.

"Све и да је изабран у складу са процедурама, а није, он нема надлежност да поништава одлуке Народне скупштине Републике Српске", нагласила је она.

Цвијановић је додала да је управо Уставни суд БиХ, на чије поштовање одлука упозорава Шмит, рекао и да високи представник да би био легалан мора да буде верификован у Савету безбедности УН.

"То значи да су управо странци, укључујући и Шмита, први који не поштују одлуке Уставног суда БиХ, док лицемерно позивају друге да то раде", напоменула је Цвијановићева.

Према њеним речима, у Сарајеву нису заинтересовани за предлог из Републике Српске у вези са решавањем 14 приоритета.

"Нису за то заинтересовани што ми говори о неколико ствари, али можда су две, три важне. Као прво, нико није заинтересован за европски пут БиХ, то су само испразне флоскуле. Битно је да знамо да је тако. Као друго, они су кадри да жртвују 13 приоритета само да се не изврши једна тачка у оквиру једног приоритета која каже да треба реформисати Уставни суд БиХ и регулисати одлазак страних судија", рекла је она.

Њима је битно да остану стране судије и заједно са ОХР-ом мењају уставну структуру на неуставан начин, да би се земља централизовала и удовољило се сталној кукњави политичара из реда бошњачког народа, указала је председавајућа Председништвом БиХ.

Подршка Шмиту из САД и Британије

Са друге стране, амбасаде Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Босни и Херцеговини подржале су одлуке Кристијана Шмита.

"Одлуке Народне скупштине Републике Српске о усвајању закона о неизвршавању одлука Уставног суда БиХ и изменама и допунама Закона о објављивању закона и других прописа РС су неуставни и намерни напади на Дејтонски мировни споразум, уставни поредак БиХ и државу Босну и Херцеговину", поручили су из амбасаде САД и додали да "напад на Дејтон има последице, те да САД снажно подржавају високог представника у коришћењу бонских овлашћења за одбрану Дејтонског мировног споразума и заштиту Уставног суда БиХ, који је чувар владавине права у БиХ".

Наводи се да САД подржавају суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине и да ће наставити да сматрају појединце укључене у антидејтонско понашање одговорним за своје поступке.

И Амбасада Велике Британије у БиХ подржала је Шмитов потез.

"Велика Британија поздравља и у потпуности подржава данашње одлуке високог представника у БиХ с циљем спречавања ступања на снагу овог закона и унапређења Кривичног закона БиХ како би се релевантним правосудним и институцијама за спровођење закона дали начини за деловање на покушаје подривања уставног поретка".

Према њима је деловање које су предузеле власти у Републици Српској јасан и бесраман покушај испитивања оквира и стабилности ове земље.

"Сви политичари и званичници не треба да имају заблуде, овакво понашање је незаконито, противуставно и неприхватљиво", закључили су из амбасаде Велике Британије у БиХ.

Немачки дипломата Кристијан Шмит, чије именовање за високог представника у БиХ није потврдио Савет безбедности УН, како је предвиђено Дејтонским споразумом, одлучио је да поништи законе које је Народна скупштина Републике Српске недавно донела и наметне измене кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе третирају као кривично дело.

Председник Републике Српске Милорад Додик тим поводом је нагласио да Република Српска неће прихватити ниједну одлуку и казну лажног високог представника.