Мере ЕУ против тзв. Косова: Четири корака која Куртија треба да спусте на земљу

О мерама ЕУ је обавестила институције тзв. Косова 28. јуна

Приштинско непредузимање корака у циљу деескалације ситуације на северу КиМ, Европска унија ће казнити успостављањем одређених мера против тзв. Косова.

ЕУ је о свему обавестила приштинске институције 28. јуна, потврдио је за "Газету експрес" неименовани званичник Уније.

"Привремено је обустављен рад у радним телима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, а 'Косово', такође, неће бити позивано на састанке на високом нивоу, док ће билатералне посете бити обустављене.

У међувремену, састанци који неће бити прекинути су они који су фокусирани на разговоре о ситуацији на северу КиМ, у оквиру дијалога који води Европска унија.

"Привремено смо обуставили рад органа у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању. Косово такође неће бити позивано на догађаје на високом нивоу и билатералне посете ће бити суспендоване, осим оних које су усмерене на решавање кризе на северу Косова у оквиру Дијалога који води ЕУ", рекао је портпарол ЕУ.

Такође, за "Газету" је потврђено да је обустављен програм средстава за тзв. Косово у оквиру ИПА 2024.

Предлози које је тзв. Косово представило у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ВБИФ), како је потврдио портпарол ЕУ, уопште нису поднети на разматрање Одбору ВБИФ-а на састанку одржаном 29. и 30. јуна.

"Програмирање средстава за 'Косово' у оквиру вежбе програма ИПА 2024. такође је стављено на чекање. Предлози које је Косово представило у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ВБИФ) нису достављени на разматрање Одбору ВБИФ-а 29-30. јуна”, рекао је извор Газете експрес.

О овим мерама ЕУ је обавестила институције Косова 28. јуна.

Ступање на снагу ових мера јуче је одмах потврдио комесар за проширење Оливер Вархељи, када је наговестио да тзв. Косово није укључено у издвајање фонда од 2,1 милијарду евра које је јуче одобрио Оперативни одбор Инвестиција Западног Балкана.

Портпарол ЕУ је појаснио да су мере уведене Косову привремене и реверзибилне у зависности од развоја догађаја на терену и одлука о деескалацији које може да донесе премијер Аљбин Курти.

У међувремену, Европска унија помно прати испуњавање званичних бриселских захтева од Србије и спремна је да предузме мере уколико се тако нешто не догоди.

Представник Уније је рекао и да ситуација на северу Косова озбиљно узнемирава ЕУ, што је изразио и високи представник ЕУ Ђузеп Борељ 3. јуна у име 27 држава чланица.

"Осудили смо насиље и настављамо позиве на хитну деескалацију са обе стране. Високи представник Борељ је у име земаља чланица ЕУ био врло јасан у вези са очекиваним корацима за тренутну деескалацију", рекао је извор "Газете".

Он је поновио да Европска унија очекује од 'Косова' да делује у правцу деескалације и обустави полицијске операције, повуче полицијске снаге из близине општинских објеката на северу, да градоначелници општина привремено обављају своје дужности ван зграда општина и да превремени избори буду расписани што пре у четири општине, на свеобухватан начин, што значи пуно и безусловно учешће Срба са Косова.

Додао је и да је неопходно брзо применити Охридски споразум, укључујући и формирање Заједнице општина са српском већином.

"Нажалост, 'Косово' још није предузело потребне кораке. Стога је ЕУ – као што је приказано у саопштењу високог представника у име држава чланица од 3. јуна – одлучила да примени мере на тзв. Косово", закључио је портпарол ЕУ.