Дрецун: Политички Запад и даље у рату са Србијом, Курти му помаже да оствари циљеве

Ми не схватамо да је политички Запад још у рату са Србијом и да је све што се тренутно дешава наставак злочиначког бомбардовања Србије, али "умотано у другачији омот", рекао је председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти само реализатор циљева Запада, односно тога да Србија призна Косово као државу.

Он је гостујући на телевизији "Пинк" казао да ми још не схватамо да је политички запад још у рату са Србијом и да је све што се тренутно дешава наставак злочиначког бомбардовања Србије, али "умотано у другачији омот".

"Курти је оруђе и средство за реализацију коначних захтева и интереса Запада. Приштина се данас само са Западом разилази око неких тактичких потеза, а све остало им је заједничко", казао је Дрецун.

Он је нагласио да Запад и Приштина имају потпуно идентичан циљ, а то је да се призна лажна држава Косово и томе им се поприлично жури због предстојећих избора у САД-у и ЕУ.

"Курти то не крије. Он би ту лажну државу и у Уједињене нације, јер без тога не могу никако да имају државу у пуном међународно-правном капацитету, а то не могу да ураде без постизања некаквог коначног споразума са Београдом", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, до тог њиховог заједничког циља треба доћи и сада се очекује да Србија прихвати чињеницу да ће та лажна држава бити у УН и да Београд треба да третира Приштину у међусобним односима поштујући принципе територијалног идентитета и суверенитета, односно принципе који важе међу државама.

"Ако то прихватите, ви онда третирате сопствену јужну покрајину као некакву државу, а то је недопустиво", нагласио је Дрецун и додао да због свега тога сада Курти појачава свакодневни терор над Србима, јер је ту Београд како каже "најосетљивији".

Решавање Косовског проблема је, како је навео Дрецун, "талац онога што се дешава у Украјини и Курти је у томе видео шансу и да Београд представи у крајње негативном светлу и оптужи га за деструкцију и дестабилизацију Косова иако је Београд потпуно опредељен за миран политички начин решавања Косовског проблема".

Курти ће, како је нагласио, искористити сваку ситуацију да оптужи Београд за неке тајне активности и тако појача притисак на нашу земљу.

"Све ово што се дешава на Косову и што Запад толерише понашање Приштине треба да нас доведе у ситуацију да Запад каже: 'Па добро они не могу да се договоре, нема излаза, па ајде да ми сада нешто предузмемо да не би ситуација изашла изван контроле и ширег сукоба'", навео је Дрецун и додао да то није непознат механизам за решавање проблема на међународном плану.

Дрецун је нагласио и да док Београд предузима све мере за нормализацију, Приштина појачава ескалацију и припрема се за још јачу нестабилност предузима све мере које ка томе воде.