Србија и Балкан

Тајани: Италија чврсто подржава деескалацију и позива на имплементацију споразума

Министар спољних послова је у подсетио на значај који Италија даје процесу европских интеграција Западног Балкана, саопштено је из министарство
Тајани: Италија чврсто подржава деескалацију и позива на имплементацију споразума© Tanjug/Mandel Ngan/Pool Photo via AP

Министар спољњих послова Италије Антонио Тајани изјавио је данас да Италија чврсто подржава деескалацију и позвао Београд и Приштину да у потпуности имплементирају споразум постигнут у Охриду 18. марта.

Он је током састанка са ватиканским секретаром за односе са државама Полом Ричардом Галагером, подсетио на значај који Италија придаје процесу европских интеграција Западног Балкана, саопштило је италијанско министарство спољних послова.

У оквиру периодичних билатералних консултација између Италије и Ватикана, заменик премијера Италије посебно се осврнуо на рат у Украјини, мир и безбедност на Блиском истоку и ситуацију на Западном Балкану.

"Он је поновио намеру италијанске владе да настави да пружа Украјини политичку, војну, хуманитарну, финансијску и економску подршку онолико дуго колико је то потребно", истиче се у саопштењу.

Тајани је изразио захвалност Ватикану за напоре усмерене на подстицање дијалога између страна и похвалио акцију папског изасланика, кардинала Матеа Мариа Зупија.

Када је у питању Блиски исток и Медитеран, Тајани је истакао велику посвећеност италијанске владе стабилизацији Туниса.

Током састанка разговарано је и о мировном процесу на Блиском истоку и о ситуацији у Либији, Либану и Сирији.

image