Нови тим за смањење гужве на аеродрому: Модернизација пасошке контроле и тендер за још два оператера

Оперативни тим за праћење ситуације на аеродрому "Никола Тесла" чине представници "Венсија", МУП-а, Директората за цивилно ваздухопловство и Аеродрома, а састајаће се неколико пута дневно

Формиран је оперативни тим који ће свакодневно разматрати ситуацију на београдском аеродрому "Никола Тесла" како би се утврдило шта може да се уради да се она побољша и да путници добију услугу коју су платили. Министар саобраћаја Горан Весић је представнике "Венсија" обавестио да ће Директорат за цивилно ваздухопловство у наредним данима у складу са концесионим уговором расписати тендер за најмање два нова земаљска оператера, пишу "Новости".

"Верујемо да доласком нових оператера можемо да омогућимо да буде већа конкуренција и да се боље обављају ове услуге. И на другим српским аеродромима постоји много различитих земаљских оператера, а аеродром 'Никола Тесла' неће бити ништа другачији од других", рекао је Весић.

Јучерашњем састанку су присуствовали представници "Венсија", МУП-а, Директората за цивилно ваздухопловство, Аеродрома, који контролише и концесије "Ер Србије".

Оперативни тим чине представници сваке од ових институција и компанија и они ће се састајати неколико пута дневно не би ли побољшали ситуацију, а на челу тог тима биће помоћник министра за инспекцијске послове Иван Дивац.

На састанку је било речи о томе како да се брзо измене прописи да би се омогућило да на доласцима на пасошкој контроли поставе капије за електронску контролу пасоша. 

"Имамо обећање од 'Венсија' да ће на доласцима отворити још три линије за пролазак путника, што значи да ће се смањити гужве и да ће више људи моћи брже да прође пасошку контролу", рекао је Весић, те додао да је циљ да, за разлику од других европских аеродрома, где такође постоје проблеми, на "Тесли" људи брзо завршавају послове које треба да заврше у складу с прописима и да добију услугу од аеродрома која им следи јер су платили карту.

Весић је јуче разговарао с генералним директором "Евроконта" Раулом Медином о сарадњи Србије и те међународне организације у области безбедности ваздушног саобраћаја. Обавестио је Медину о повећању капацитета "Николе Тесле" на 14 милиона путника, након што је француска компанија "Венси" завршила нови терминал, истичући да држава и компанија заједно раде на решавању проблема с гужвама које су настале због мањка запослених у сортирници пртљага.