Србија и Балкан

Недостатак радне снаге у Србији: Време када је радник био лако заменљив је прошло

Сада се на једно упражњено место на које се раније јављало по десет особа, јави једва један, кажу послодавци
Недостатак радне снаге у Србији: Време када је радник био лако заменљив је прошло© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Посла у Србији има, али радника слабо и послодавци све чешће имају проблем како да задрже квалитетан кадар. Недостатак радне снаге последњих година приморао је послодавце да се прилагоде новим трендовима, пише "Блиц".

Осим конкурентне зараде сада нуде фитнес чланарине, приватно здравствено и пензијско осигурање, вртиће, па чак и флексибилно радно време, краћу радну недељу, рад од куће, плаћене спортске активности итд.

Радослав Веселиновић из компаније "Галеб" каже да се јасно види недостатак радне снаге и да је време када је радник био лако заменљив прошло. Сада се, како наводи, на једно упражњено место на које се раније јављало по десет особа, јави једва један. 

Према његовим речима, данас је скоро немогуће пронаћи радника за производњу, па за ту позицију и не траже искуство од потенцијалних кандидата, већ их фирма обучава за рад. Ни то није идеално решење, јер се мало њих и након обуке одлучи да остане. 

Драгољуб Рајић, координатор Мреже за пословну подршку истиче за "Блиц" да сваки четврти запослени после кратког времена каже да се не сналази на радном месту и одлази. Додаје и да сезонске послове и оне са нижом квалификацијом данас ретко ко жели да прихвати. 

"Број дефицитарних занимања је већи у овом тренутку него што је био пре пет година, али треба имати на уму и демографију и да смо ми као нација најстарији у Европи а да се сада запошљавају млађе генерације", сматра Рајић.

Иако је дефицит кадрова најпре примећен у ИТ индустрији, сада је присутан и у другим секторима, показује истраживање Инфостуда.

Радника недостаје у трговини, администрацији, машинству и електротехници, а значајна је потражња и за занатлијама разних профила. 

Услед рецесије и глобалне кризе број огласа на сајту Инфостуда стагнира у односу на прошлу годину, али и даље у доброј мери постоји потражња за кадровима на нашем тржишту.

image