Србија и Балкан

Европска комисија не да новац Црној Гори: Абазовић има објашњење

Реч је о петом инвестициони пакет у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан, вредног 39 милијарди евра инвестиција и европских грантова
Европска комисија не да новац Црној Гори: Абазовић има објашњење© ATA Images

Црна Гора није добила финансијску подршку Европске комисије (ЕК) у оквиру последњег финансијског пакета за Западни Балкан од 2,1 милијарде евра, јер је Влада доставила неподобне и преурањене пројекте, речено је "Вијестима" из ЕК.

ЕК је 30. јуна покренула нови финансијски пакет за подршку 14 водећих инвестиционих пројеката за Западни Балкан, а на листи подржаних нема ниједног из Црне Горе.

Како је раније саопштено из ЕК, нови пакет обухвата пројекте из области саобраћаја, енергетике, животне средине, људског капитала и подршке приватном сектору у вредности од 2,1 милијарде еура.

То је пети инвестициони пакет у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан, вредног 39 милијарди евра инвестиција и европских грантова.

Он се спроводи преко платформе Инвестициони оквир за Западни Балкан(WBIF).

На питања "Вијести" зашто Црна Гора није обухваћена новим пакетом и да ли је доставила пројекте за то, портпаролка ЕК Ана Писонеро Хернандез одговорила је да су достављени предлози оцењени преурањеним или неподобним.

"Црна Гора је доставила инвестиционе пројекте у областима енергетике, животне средине и саобраћаја које је WBIF оценио као преурањене за финансирање или неподобне за финансирање", рекла је она данас.

У ЕК, како је објаснила, верују да ће Црна Гора наставити са припремом и да ће ови инвестициони предлози сазрети за потенцијално поновно подношење у наредним позивима.

"У том контексту Црна Гора има користи од три пројекта техничке помоћи (3,5 милиона евра) у оквиру овог позива за припрему инвестиција у сектору саобраћаја и енергетике", рекла је Писонеро Хернандез.

"Не можемо да радимо, кад идемо на изборе"

На то је одговорио премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић. Како каже, Црна Гора је земља која се бави изборима, калкулацијама и покушава да изађе из канџи организованог криминала тако да ће кад се ситуација стабилизује моћи више да се ради на развојним пројектима.

"Не могу људи да раде боље кад се баве изборима и не иду на посао него иду по терену", казао је Абазовић након конститутивне седнице Управног одбора Фонда за убрзани развој Црне Горе.

На питање ко су ти људи, одговорио је "они што их је народ наградио".

"Ко? Ти што су добили највише, ти што их је народ Црне Горе наградио. Не правим драму, не мислим да су ствари у Црној Гори перфектне, али ако им је циљ да политички притисак праве на Владу мислим да су закаснили, избори су прошли", поручио је.

Додао је да је Црна Гора, након што је у децембру добила новац, добила и 30 милиона подршке за енергетику која није била кроз пројекте, али јесте кроз донацију ЕУ, а сада 5,4 милиона за припрему документације за важне пројекте.

"То сад, рекла је Писонеро и сада треба да се бавимо тиме. Морамо бити бољи и морамо да повлачимо више новца из ЕУ фонда", казао је Абазовић.

Позвао је ЕУ да буду флексибилнији, како не би улазиле треће стране.

"Иначе ће улазити, као што улазе, не у Црну Гору, у Црну Гору најмање, али на друга места. Улази капитал трећих страна. Онда се чуде што граде Кинези", рекао је Абазовић.

Рекао је да ни раније није реаговао на све што је говорила госпођа Писонеро.

"Мислим да ми на неки начин покушавамо да унизимо Црну Гору. Ја нећу учествовати у томе и нећу унижавати Црну Гору. Ја сам премијер земље која има свој дигнитет и достојанство. Не интересује ме да улазим у расправу са људима...ја причам истину ја вам кажем да смо прије недељу дана добили 5,4 милиона. Јесмо ли добили? Нека каже Писонеро јесмо ли добили или нисмо", поручио је Абазовић.

image