Клуб Бошњака повукао вето на Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ

Веће народа није ни разматрало законе јер су они поништени одлуком Кристијана Шмита поручио је шеф Клуба Бошњака Алија Табаковић

Веће народа није данас разматрало Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ и Закон о измени Закона о објављивању закона и других прописа Српске које је донела Народна скупштина Републике Српске, преноси РТРС.

Шеф Клуба Бошњака Алија Табаковић рекао је да је овај клуб донео одлуку о повлачењу вета на Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ.

"Пре почетка седнице Већа народа, Клуб Бошњака донео је одлуку да одбаци разматрање материјала на одлуку Народне скупштине која се тиче неспровођења одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској", изјавио је Табаковић.

Он је навео да Веће народа није разматрало поменута два закона јер су, како каже, они поништени одлуком Кристијана Шмита.

"Све активности у Клубу Бошњака везано за те законе су обустављене. Ми смо данашњом седницом ставили тачку на наведене законе. Шта ће даље радити служба Већа народа, Службени гласник и председник Републике Српске Милорад Додик и да ли ће потписати указ, то није наш проблем", поручио је Табаковић.

Додаје да одлука Клуба Бошњака није била једногласна, јер за њу нису гласала два делегата из СНСД-а, а трећи СНСД делегат није био на седници.

Делегат Клуба српског народа Војислав Глигић рекао је да се, према процедури, након повлачења вета Бошњака, Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ упућује из Кабинета председника НСРС у Кабинет председника Републике Српске који, по Уставу, потписује акт који се потом објављује у Службеном гласнику.