Србија и Балкан

Лајчак се састао са Куртијем и Османи у Приштини

Лајчак се претходно састао са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, а разговарао је и са командантом Кфора, генералом Анђелом Микелеом Ристућом и шефом делегације ЕУ у Приштини Томашом Суноиогом
Лајчак се састао са Куртијем и Османи у Приштини© Tanjug/Dopisnik KiM

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, састао се данас у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и председницом Вјоосом Османи.

Лајчак је разговарао и са командантом Кфора, генералом Анђелом Микелеом Ристућом и шефом делегације ЕУ у Приштини Томашом Суноиогом.

"Криминалне групе на северу морају да се суоче са правдом", рекла је  Османи том приликом.

Они су разговарали о актуелним политичким и безбедносним изазовима, посебно за север земље, настојања да се ситуација деескалира и потребе за спровођењем Бриселског споразума и Охридског уговора.

У саопштењу за јавност које је издала Канцеларија председнице тзв. Косова, наводи се да је Османи нагласила да "криминалне групе и појединци примењују насиље над полицијом, новинарима и припадницима КФОР-а и Еулекса, те да се морају суочити са правдом".

"Председница Османи на састанку је истакла да су институције 'Косова' посвећене превазилажењу актуелних изазова заједно са међународним партнерима и да је 'Косово' показало вољу за деескалацијом, нудећи организовање нових избора на северу земље, у складу са правним оквиром", додаје се у саопштењу.

Османијева је истакла да тзв. Косово остаје непоколебљиво у свом циљу за мир и стабилност у земљи и региону, наводи се.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог сутра ће допутовати у Београд, где би требало да се састане са председником Србије Александром Вучићем, преноси Танјуг.

Ово је, у року од месец дана, друга Лајчакова посета Београду и Приштини, где је почетком јуна био заједно са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

image