Србија и Балкан

Јако невреме погодило Ужице, Чачак, Пожегу и Прибој: За сат и по пало 40 литара кише по метру кубном

"Нећу моћи ништа да приходујем на ових 20 ари", каже једна од житељки села Балуге
Јако невреме погодило Ужице, Чачак, Пожегу и Прибој: За сат и по пало 40 литара кише по метру кубномGetty © Justin Sullivan / Staff

Како је најављено из Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ), запад и југозапад земље погодило је облачно време са јаким пљусковима и грмљавином.

На удару су били Чачак, Ужице, Пожегу и Прибој.

У поподневним сатима, ветар олујне јачине готово је однео пластенике у околини Чачка и оставио пољопривреднике под теретом бриге шта ће бити са воћем и поврћем које је било зрело за бербу.

Саобраћајна полиција регулише саобраћај на старом путу Чачак - Краљево, а на овој релацији и бројне оранице су под водом.

"Нећу моћи ништа да приходујем на ових 20 ари", каже једна од житељки села Балуге.

"Дошло је до изливања Бресничке реке у МЗ Бресница, где је поплављено једно домаћинство. За сада не замо да ли је вода ушла и у стамбене објекте. У МЗ Виљуша и Трнава такође је дошло до изливања, а најкритичније је код манастира Трнава и ту су послате екипе", рекао је Братислав Зечевић, начелник Штаба за ванредне ситуације града Чачка.

Јако невреме праћено обилним падавинама захватило је и Прибој, због чега су неке од главних саобраћајница у градском подручју ове локалне самоуправе биле под водом.

За мање од пола сата све улице су поплављене, а велике кише и слаби одводи довели су до потапања свих већих раскрсница у граду.

"На главном паркингу измежу три солитера, формирало се велико језеро и сва паркирана возила су се нашла у води. Људи не могу лако прићи до њих", рекао је за Танјуг један грађанин Прибоја.

Јака киша захватила је и Ужице и околину, где је довела до изливања Волујачког потока.

Под водом су остале саобраћајнице, прилази неким објектима и пољопривредна имања.

Начелник градске управе за ванредне ситуације Зоран Милитаров потврдио је да је пало око 40 литара кише по метру кубном, а проблем је настао због зачепљених одвода и изливања потока.

Невреме је трајало око сат времена, на терену су ватрогасно спасилачке јединице, представници градске власти, комуналне инспекције и ЈКП "Водовод" и ради се на испумпавању воде из поплављених објеката.

Поплављен је и део земљишта где се гради камп за кинеске раднике који ће бити ангажовани на изградњи обилазнице око Ужица и тунела испод Кадињаче.

Мештани Пожеге кажу да је невреме погодило ту општину и да је дошло до изливања мањих бујичних потока.

Због тога што је за кратко време пала велика количина киша, излили су се бујични потоци скоро свуда.

Штета од невремена биће позната током сутрашњег дана.

Ел Нињо обара рекорде ове године

Према писању "Блумберга", данас је измерена рекордна температура у свету.

Просечна светска температура износила је 17 степени Целзијуса, што представља повећање од претходног рекорда од 16,9 степени постигнутог у августу 2016, према подацима британског Националног центра за предвиђање услова у животној средини.

"Ово није прекретница коју треба да славимо, то је смртна пресуда за људе и екосистеме. Ово је забрињавајуће јер то неће још дуго бити најтоплији дан", рекла је Фридерике Ото, предавач на Институту за климатске промене и животну средину у Грантаму.

Она је додала да ће временски феномен "Ел Нињо" ове године допринети обарању више топлотних рекорда.

image