Србија и Балкан

Инцидент у Скупштини: Мартиновић напустио салу након негодовања дела опозиције (ВИДЕО)

Део опозиционих посланика на почетку седнице узвикује "Одлази", "Изађи напоље", "Оставка" и "Лопови" и тражио да министар Александар Мартиновић напусти седницу
Инцидент у Скупштини: Мартиновић напустио салу након негодовања дела опозиције (ВИДЕО)© Принтскрин/ Јутјуб

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о Предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, а о том предлогу ће се изјаснити данас у 17 часова.

Посланици ће данас гласати само о смени Гашића, после чега ће наставити расправу о предлогу за разрешење министра привреде Радета Басте.

Расправа о Предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу почела је у четвртак, 15. јуна, а премијерка Ана Брнабић која је присуствовала расправи рекла је да неће предложити смену министра Гашића, јер је радио озбиљно и посвећено, те да нема одговорности за трагедије које су се догодиле.

Скупштина је претходно завршила расправу о извештају РЕМ-а, као и о Предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

Посланици ће по завршетку расправе о разрешењу Басте гласати о свим тачкама дневног реда.

Посланици Заједно Небојша Зеленовић и Ђорђе Микетић позвали су грађане да се окупе у 15 сати испред Скупштине јер је најпре процењено да ће се тада гласати о смени Гашића.

Седница Скупштине Србије данас је почела инцидентом, јер су посланици дела опозиције негодовали када је у салу ушао министар Александар Мартиновић. Расправа није могла да се одржи, па је председник Скупштине Владимир Орлић одредио паузу.

Седница је након два сата настављена, а Мартиновић је напустио салу.

Део опозиционих посланика на почетку седнице узвикивао је министру "Одлази", "Изађи напоље", "Оставка" и "Лопови".

Посланица Татјана Манојловић је рекла да неће дозволити наставак седнице док "човек који је посланицима пребрајао децу" не напусти салу.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић позвао их је да омогуће другим посланицима да говоре, али је тај део опозиције наставио са узвикивањем, у једном тренутку су устали са места и окупили се око посланика СПС Владимира Ђукића који је почео да говори.

"То што сада радите је физичко насиље”, поручио је Орлић и позвао посланике дела опозиције да се врате на своја места и да не прилазе клупама које нису њихове и да физички не угрожавају друге посланике.

Инцидент је настао када је посланик коалиције Заједно Ђорђе Микетић снимао салу, у тренутку док је говорио посланик СПС-а Владимир Ђукић. Микетићу је тада пришао Живота Старчевић из Јединствене Србије који је покушао да му склони телефон да не снима. Због тога су посланици опозиције бурно негодовали, па је дошло до кошкања и умало физичког обрачуна.

Да подсетимо, Мартиновић је јуче током седнице рекао да они који немају децу критикују власт поводом поступања у вези с два масовна убиства у којима је страдао велики број деце.

"Хоћете да набрајам ко од вас нити је у браку, нити има децу, него уместо деце храни куче, храни маче, златну рибицу итд. Како вас бре није срамота", рекао је Мартиновић.

Посланици нису хтели да седну на своја места, па је било немогуће да се рад настави.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма разговарао је са Александром Јовановићем Ћутом.

Марковић је рекао да не може ни он ни било ко да физички избаци министра из сале, јер га је изабрала парламентарна већина.

Коме се не свиђа може да буде на ходнику, а демонстрацију силе не признајемо, поручио је Марковић.

"Не може тако да се осваја власт, ви шаљете слику Аљбину Куртију. Ово није виђено нигде на свету", рекао је Марковић док је опозиција узвикивала "Напоље".

Из редова Заветника затражили су од председника Скупштине да прекине седницу и позове посланичке групе на договор.

Након пола сата скандирања, Орлић је одредио паузу и позвао шефове посланичких група на консултације, након чега ће седница бити настављена.

Шеф посланичке групе Зелено леви клуб Радомир Лазовић рекао је новинарима, после консултација, да ће се наставити расправа о смени министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

Лазовић је рекао да се опозиција враћа у салу, али да се неће вратити министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић.

"Као што смо најавили у сали, нећемо дозволити да људи који шире насиље и мржњу и нападају људе, који немају децу у овом случају, да говоре у Народној скупштини и захтевали смо да Мартиновић мора одмах да оде", рекао је Лазовић и додао да је тај део опозиције најавио да ће поново реаговати уколико се нешто слично догоди.

Рекао је и да су захтевали да се атмосфера релаксира тако што неће само Орлић председавати седницом већ и потпредседници Народне скупштине. Тако се и десило, након паузе, седницу води посланица савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач.

image