Посланици ЕП позвали ЕУ да "коначно уведе" санкције Додику

С обзиром на тежину ситуације у БиХ, Европска унија не може само вербално да се усклади са одлукама високог представника, већ и да га подржи конкретним иницијативама, наводи се у писму посланика Европског парламента

Водећи посланици Европског парламента позвали су данас Европску унију да уведе "циљане санкције" председнику Републике Српске Милораду Додику и његовим савезницима.

У заједничком писму које су потписали председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер (ЕПП, Немачка), стални известилац за Босну и Херцеговину Пауло Рангел (ЕПП, Португал) и председавајући Делегације Парламента за односе с БиХ и Косовом Ромео Франц (Зелени, Немачка), наводи се да не може више да се дозволи да "дрски сецесиониста и његови следбеници систематски поткопавају БиХ".

Они су у писму, у које је Танјуг имао увид, најоштрије осудили то што је Народна скупштина РС усвојила закон о неизвршавању одлука Уставног суда БиХ и измени Закона о објављивању закона и других прописа РС, што, како кажу, представља директан напад на уставни поредак БиХ и "еклатантно кршење" Дејтонског мировног споразума.

"Зато поздрављамо одлуку Високог представника за БиХ од 1. јула да укине ове законе, као и измене Кривичног закона БиХ које дају релевантним органима за спровођење закона и правосудним органима инструменте за правилно деловање у случају покушаја да поткопа уставни поредак земље. Такође примамо на знање изјаву високог представника на његовој прес конференцији 1. јула да 'све опције остају на столу'", наводи се у писму.

Ипак, истичу, "у светлу крајње провокативних реакција председника Додика и других водећих званичника РС на ове одлуке, хитно је потребна додатна акција Европске уније".

Кажу да је Европски парламент више пута позивао Савет да се огради од вербалних изјава и предузме конкретне, циљане акције против "оних који настављају намерно и систематски да подривају уставни и територијални поредак БиХ речима и делима".

"Крајње је време да ЕУ и њене државе чланице коначно уведу циљане санкције Милораду Додику који је већ под санкцијама Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, и његовим савезницима, ако је потребно на билатералном нивоу. У питању је кредибилитет ЕУ. С обзиром на тежину ситуације у БиХ, ЕУ не може само вербално да се усклади са одлукама високог представника. Треба да га подржи конкретним властитим иницијативама", наводи се у писму.

Они подсећају да су 16. децембра прошле године поздравили одлуку Европског савета да се БиХ додели статус земље кандидата као значајан, једнократни подстицај на који би власти требале брзо да делују, као и да су од тада видели развој новог и позитивног замаха.

"Након последњих избора, све је на месту да власти у земљи наставе да развијају овај замах, да хитно раде на 14 кључних приоритета и да истински напредују на путу интеграције у ЕУ. Не можемо више дозволити да дрски сецесиониста и његови следбеници, укључујући и ентитетски парламент, систематски поткопавају земљу и њену будућност у Европи и угрожавају мир и стабилност. Дугујемо то БиХ, њеним грађанима, региону и нама самима", закључује се у писму водећих посланика ЕП.