Србија и Балкан

Курти: Одбијам састанак са Рамом, нема решења за наставак дијалога са Београдом

Аљбин Курти каже да је спреман за одржавање превремених избора на северу Косова и Метохије
Курти: Одбијам састанак са Рамом, нема решења за наставак дијалога са Београдом© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти одбио је да се састане са премијером Албанијем Едијем рамом, уколико се не ради о састанку "две владе".

"Спреман сам да се састанем са Рамом у оквиру седнице две владе, не мимо ње", рекао је Курти на конференцији за новинаре, преноси Коха.

Он је позвао Раму да закаже седницу две владе, која је раније била отказана.

Како се наводи, Рама долази у Приштину у склопу припрема за Берлински процес, који ће у октобру бити одржан у Тирани.

Када је реч о дијалогу са Београдом, Курти каже да нема решења за наставак дијалога, јер се не спроводи основни договор постигнут 27. фебруара.

"Много тога што се прича у домаћим, српским и међународним медијима створило је утисак да договора нема. Нема решења јер се споразум не спроводи. Тражио сам јуче од Лајчака да све што је у основном споразуму буде и у редоследу имплементације", додаје Курти.

Он је казао да је спреман за одржавање превремених избора на северу Косова и Метохије.

"Они су једини начин да се промени власт. Промена власти се не може извршити насиљем, повређивањем војника Кфора, новинара или полицајаца. Члан 72. Закона о локалној самоуправи појашњава како треба поступати. Институције ће поштовати све процедуре", наводи Курти.

Курти истиче да ће, после састанака са безбедносним институцијама, представницима НАТО-а и Кфора током ове недеље, имати информације о тврдњама да се у српске православне цркве на КиМ кријумчари оружје.

"Данас ћу имати састанке са представницима НАТО-а о томе. Састаћу се и са командантом Кфора. После састанака моћи ћемо да дамо коначну реч, сада прикупљамо податке. Није добро да дајем информације о нечему на чему се још ради", рекао је Курти.

Кфор је, међутим, данас саопштио да не постоје докази о наводном шверцу оружја који се обављао преко административне линије између Косова и Србије у православне цркве колима хитне помоћи.

Из Кфора су навели да се догађај који је јуче поменула посланица и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс односи на 2022. годину, када је Краљевски фусилијски батаљон био ангажован на северу Косова и Метохије као подршка мисији Кфора.

image