Србија и Балкан

Вучић са Лајчаком: Упозорио сам да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури

Позвао сам међународну заједницу да се конкретније ангажује по свим тим питањима, објавио је председник Србије
Вучић са Лајчаком: Упозорио сам да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

"Са Лајчаком сам разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, начинима за смиривање напетости на терену и примени до сада постигнутих споразума. Још једном сам упозорио на то да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону у последњих 15 година и поновио захтеве за поштовање њихових права и безбедности. Позвао сам међународну заједницу да се конкретније ангажује по свим тим питањима", објавио је председник на Инстаграму.

На састанку је присутан и директор Канцеларије за Ким Петар Петковић. 

Лајчак је рекао да је током састанка са српским председником Александром Вучићем разговарао о даљем путу дијалога, укључујући потребу за одржавањем нових локалних избора уз учешће Срба и повратак дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине.

''Наставио сам своју посету сусретом са председником Србије Александром Вучићем. Имали смо искрен и отворен разговор о даљем путу, укључујући потребу за новим локалним изборима уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу. Састанак и путовање помогли су да се се стекне јаснија слика о наредним корацима'', написао је Лајчак на Твитеру.

image