Вучић са Лајчаком: Упозорио сам да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури

Позвао сам међународну заједницу да се конкретније ангажује по свим тим питањима, објавио је председник Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

"Са Лајчаком сам разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, начинима за смиривање напетости на терену и примени до сада постигнутих споразума. Још једном сам упозорио на то да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону у последњих 15 година и поновио захтеве за поштовање њихових права и безбедности. Позвао сам међународну заједницу да се конкретније ангажује по свим тим питањима", објавио је председник на Инстаграму.

На састанку је присутан и директор Канцеларије за Ким Петар Петковић. 

Лајчак је рекао да је током састанка са српским председником Александром Вучићем разговарао о даљем путу дијалога, укључујући потребу за одржавањем нових локалних избора уз учешће Срба и повратак дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине.

''Наставио сам своју посету сусретом са председником Србије Александром Вучићем. Имали смо искрен и отворен разговор о даљем путу, укључујући потребу за новим локалним изборима уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу. Састанак и путовање помогли су да се се стекне јаснија слика о наредним корацима'', написао је Лајчак на Твитеру.