Србија и Балкан

Церемонија у Никшићу постала главни догађај у земљи: У центру приче председник општине

Церемонија обележавања 13 година рада "Дневног центра за децу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом Никшић" прошла би скоро незапажено, да на мрежама није објављен снимак интонирања химне
Церемонија у Никшићу постала главни догађај у земљи: У центру приче председник општине© Председништво Црне Горе

Обележавање 13 година рада "Дневног центра за децу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом Никшић" вероватно не би завредело толику пажњу јавности да на друштвеним мрежама није објављен снимак почетка церемоније када је интонирана државна химна.

У центру буре која се јуче збила у Црној Гори нашао се председник општине Никшић. Он је оптужен је да је током интонирања званичне химне Црне Горе увредио обележје државе јер су му се, како се види на снимку, прсти на десној руци нашли у непристојном положају.

Ковачевић је, након што је у јавности почело коментарисање тог снимка рекао да ни на који начин није показао непоштовање химне и да је само намештао каиш на сату у тренутку када је снимљен.

Ипак, у Управи полиције не мисле тако. Како је саопштено из те институције, у радњама Ковачевић стичу се елементи кривичног дела повреда угледа Црне Горе, те ће против њега бити поднета кривична пријава.

Реаговала је и Служба за односе са јавношћу председника Црне Горе, јер се Јаков Милатовић налазио поред Ковачевића у спорном тренутку.

Како је саопштила служба, повукли су снимак почетка церемоније са свог званичног Јутјуб канала и позвали да државни симболи Црне Горе морају бити заштићени у сваком тренутку и свакој прилици.

"Након медијских навода да је на снимцима и фотографијама присутан гест који би могао да указује на непоштовање државних симбола, предметне фотографије и видео снимак су повучени са сајта Председника. А на надлежним органима је да испитају да ли у предметном гесту има елемената кривичног дела", наведено је у реакцији Службе председника.

Ковачевић сматра да је иза свега покушај да се онемогући коалицији За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) да на основу резултата које је постигла на изборима узме учешће у будућој Влади.

Након што је објављено да ће бити поднета кривична пријава против њега, Ковачевић је казао да његове сумње које је имао да је тужилаштво у спрези са антисрпским и промафијашким медијским лобијем су се обистиниле.

Оцењује да је по среди покушај да се заташка афера у којој се нашао бивши председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић.

Наиме, претходних дана у јавност је доспела преписка за апликације Скај на којој је ухапшени припадник полиције Петар Лазовић навео како његов стриц сваког месеца у кешу односи 300.000 евра Ђукановићу на руке.

Због навода из ове преписке полиција није реаговала нити ухапсила Ђукановића. Међутим, указује Ковачевића, он је моментално процесуиран и осумњичен због положаја тела.

"Овакве врсте поступања дела тужилаштва и медија могу само да упоредим са режимима у нацистичкој Немачкој и НДХ са том разликом што још увек немају у систему предвиђену дозволу за убијање Срба. Јер је сасвим јасно да сам сумњив по овом питању само по основу тога што сам Србин и што се зна какав став имам о стиховима ратног злочинца и декларисаног фашисте Секуле Дрљевића који се налазе у химни Црне Горе. Да је било ко други у питању нико ово не би проблематизовао, ни медији, ни тужилаштво", истакао је Ковачевић.

Како додаје, руке које су куцале поруке да ће људима сушити џигерице на Његушима, алудирајући на претње Лазовића да ће припадницима шкаљараца Радоје Звицер на тај начин наудити, нису проблем ни медијима ни тужилаштву.

Питање химне Црне Горе поделило је јавност још од тренутка када се у Скупштини Црне Горе расправљало о њој. Посланици су те 2004. године, када су измењени државни симболи Црне Горе, упозоравали да текст химне не одговара њеном изворном облику, те да је верзија "Ој свијетла мајска зоро" плод Секуле Дрљевића који је био сарадник италијанских фашиста и НДХ. Већ тада озваничена нова химна Црне Горе поделила је грађане те државе и многи је и данас оспоравају јер не одговара историјској верзији "Ој јунаштва свијетла зоро", у којој стихови говоре о Његошу и везама са Србима и Србијом.

image