Србија и Балкан

Косовска полиција зауставила бившег министра Јаблановића: "Нелегално прелазио границу"

Бивши министар за повратак и заједнице рекао је да није истина да је прешао преко илегалног прелаза, већ да је користио административну линију Извор између Новог Пазара и Звечана
Косовска полиција зауставила бившег министра Јаблановића: "Нелегално прелазио границу"© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Косовска полиција саопштила је да је бивши министар за повратак и заједнице Александар Јаблановић из Лепосавића, заустављен на наводном илегалном административном прелазу између Косова и Метохије и централног дела Србије, али да га је након покренуте процедуре пустила.

Наведено је да је у колима са српским таблицама био са женском особом и двоје деце.

Јаблановић је за Танјуг рекао да није истина да је прешао преко илегалног прелаза, већ да се са супругом и две малолетне ћерке у Лепосавић где живи враћао са одмора, преко административног прелаза Извор, између Новог Пазара и Звечана.

Он је навео да је тај пут користио јер је, када је једном њиме прошао, он био савршено проходан и да је то редован прелаз.

"Синоћ нас је зауставила патрола полиције такозваног Косова и обавестила да је тај пут тренутно затворен за саобраћај", рекао је Јаблановић.

Након што су заустављени, супруга и он дали су појединачно изјаве припадницима такозване Косовске полиције који су, по његовим речима, били љубазни и професионални, након чега су пуштени да наставе путовање. 

"Сигурно нисам направио никакав прекршај и не сматрам да је тај улазак илегалан, пошто је потпуно легалан од 2013. године. Моја породица и ја смо становници Косова и Метохије, тако да верујем да наш прелазак не може бити никако нелегалан. На Косову немамо проблема са законом и немамо разлога да илегално прелазимо из централне Србије на Косово и Метохију, а то што су неки путни правци тренутно непроходни и што нам је ограничено право на пуно и слободно кретање јесте минус за приштинске институције", закључио је Јаблановић.

До оваквих ситуација, како каже, долази због необавештености грађана којима су административне прелазе тренутно затворили припадници такозване Косовске полиције.

Тзв. Косовска полиција сопштила је да је против Јаблановића тужилац отворио случај за, како тврде, наводни "нелегалан прелазак границе".

image