Алиша у земљи чуда: Британска посланица и даље тврди да се оружје шверцује из Србије на "Косово"

Алиша Кернс оценила је као веома позитивно што је Влада "Косова" започела истраге о шверцованом оружју додајући да треба пажљиво да се сагледа ко су те, како каже, оружане групе које делују на северу Косова

Посланица британског парламента Алиша Кернс поновила је оптужбе да се оружје шверцује из Србије на "Косово", преноси "Косово онлајн".

"Војни извори су били врло јасни у томе да оружје долази преко границе. У саопштењу Кфора се не каже да нема оружја које прелази границу из Србије на северно Косово јер они знају да постоји. Конкретно су ми говорили о инциденту из 2022. године када је Кфор саопштио да је оружје стигло колима хитне помоћи и постављено је у црквама. Сада се не верује људима са којима сам разговарала и који су били тамо и сами све видели. Сви знамо, поготову пошто смо недавно видели страшно насиље над војницима Кфора, да се на север Косова довози муниција", казала је Кернс у интервјуу за косовску РТВ21.

Навела је да је веома позитивно што је Влада "Косова" започела истраге о шверцованом оружју додајући да треба пажљиво да се сагледа ко су те, како каже, оружане групе које делују на северу Косова, ко их наоружава, финансира, организује и мобилише.

То је, према њеним речима, главни захтев за ЕУ ​​и Сједињене Америчке Државе, као и за владу Уједињеног Краљевства које, како тврди, знају да те оружане групе постоје.

На питање да ли очекује да север Косова постане епицентар веће кризе него што је сада, Кернс каже да је веома забринута због "спољног" мешања из Београда и додаје да Србија није свим срцем посвећена међународним напорима да се ситуација смири.

"Оно што треба дефинитивно да урадимо је да смиримо ситуацију. Желим да видим од владе 'Косова' посвећеност подршци Србима на 'Косову'. А као што знамо, они су, на пример, помогли обнову цркава косовских Срба. Али желим да видим више труда, да видим шта може да се учини да се подржи та заједница. И желим да Београд престане да антагонизује север Косова и да се усредсреди на своје границе, уместо да прави проблеме унутар 'Косова'", поручила је Кернс.

Она је рекла да је искрено разговарала са Куртијем у Великој Британији и изразила је забринутост због ризика од насиља на "Косову".

"Чини се да САД и ЕУ у овом тренутку критикују и нападају 'Косово' без икаквих јасних средстава против Београда. Мислим да је киднаповање и противзаконито притварање тројице косовских полицајаца најбољи пример тога где Запад ради лоше на 'Косову'", оценила је Кернс.

Када је реч о Заједници српских општина, наводи да не жели да види политику коју води етничка припадност као што је случај са Републиком Српском у БиХ.

Кфор је раније саопштио да нема доказа за тврдње британске посланице да се колима хитне помоћи оружје шверцује из централне Србије на Косово и Метохију и довози у тамошње православне цркве.