Сахрањен деда Ђорђе: Чувар Зејтинлика испраћен уз "Боже правде" (ФОТО)

Сахрањен је са својом шајкачом од које се није одвајао

Најпознатији чувар Зејтинлика Ђорђе Михаиловић сахрањен је данас поред свог оца Ђуре и деде Саве на српском војном гробљу, које су и они за живота чували.

Он је на вечни починак испраћен уз химну "Боже правде". Сахрањен је са својом шајкачом од које се није одвајао.

Како преносе "Новости", велики број људи је дошао како би се опростио од Ђорђа Михаиловића.

Сахрани је присуствовала званична делегација Србије, у којој је био министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Никола Селаковић, председник Републике Српске Милорад Додик и државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић. Поред њих, на погребу су били и представници наше Амбасаде у Атини и Конзулата у Солуну, као и представници Грчке и града Солуна.

На последњем испраћају чувара Зејтинлика били су представници и наше и грчке Почасне гарде, а по договору, гарда земље у којој је деда Ђорђе рођен, 1. маја 1928. године, испалила је плотуне.

Министар Селаковић је, како су раније писале "Новости", понео три тегле са српском земљом – из Србије, Републике Српске и Црне Горе, како би их симболично просуо на деда Ђорђев гроб.

Земљу је из РС послао Бањалучанин, Синиша Видовић, заменик председника странке Уједињена Српска и саветник председника Народне скупштине РС, а из Црне Горе директор Директората за плаћања у Министарству пољопривреде и шумарства ЦГ Владислав Бојовић.

"Ђорђе Ђуров Михаиловић, имао је само једну жељу - да почива овде, где ћемо га данас положити, крај оца Ђура и деде Сава, и међу својојм браћом и земљацима, војницима славних српских пукова. У животу нисам упознао који су Србију волели више од њега и дичили се својим српством до последњег дана. Његово срце стремило је као у песми -увек негде тамо далеко, далеко од мора, ка неоствареним животима свих наших јунака и мученика сахрањених на Зејтинлику, рекао је министар Селаковић, преноси "Блиц".

Држава Србија ће сносити све трошкове сахране.

Михаиловић припада трећој генерацији чувара Зејтинлика.

Пуних шест деценија он је бринуо о више од 7.000 гробова српских војника, изгинулих на Солунском фронту.

Био је активан све до прошле године, када због болести, више није могао да сиђе до гробља.

Тада га је заменио Крстимир Цопас, по оцу Грк, по мајци Србин, који је у Солун дошао деведесетих година прошлог века из Сурдулице.

Сада ће Крстимир чувати и трећег, последњег мушког потомка из лозе Михаиловића – деда Ђорђа.