Србија и Балкан

Куртијева тактика "куване жабе": За Србе са спискова живот на КиМ неподношљив

У Звечану или центру Митровице људи се трзају, скачу на сваки звук сирене, ватрогасне, кола хитне помоћи, на звук петарде...
Куртијева тактика "куване жабе": За Србе са спискова живот на КиМ неподношљив© РТ Балкан

Читаве протекле ноћи косовски специјалци учестало су, као, уосталом, и данима уназад, патролирали путевима севера Косова.

Патроле Росу нису више само на пункту, правом бетонском утврђењу код Бистричког моста, него су све чешће на магистрали близу Лепосавића, код Сочанице, око самог центра Северне Митровице.

Непроспавана ноћ за Србе, без обзира да ли се налазе на списку од 22, 41 или 600 имена.

Ноћ, као и дане, они и њихове породице проводе у сталном страху да се у центру Митровице, или Звечана, на њиховим вратима не појаве специјалци и не почну нова хапшења. Овде се људи трзају, скачу на сваки звук сирене, ватрогасне, кола хитне помоћи, на звук петарде...

"Ово је једна од најтежих, ако не и најтежа криза, најтежа ситуација у којој се налазимо од 1999. године и доласка међународних снага, од мартовског погрома, или од барикада 2011. године. Оно што се променило, ни за време мартовског погрома, ни 2011, ни 2012, ни каснијих година, све до сада, све до буквално пре месец или месец и по дана, косовски специјалци нису могли у сам центар Северне Митровице, нису могли у сам центар Звечана, то је било незамисливо, а сада могу. Свако овде има некога ко је на неком списку, свако сумња, свако се боји. Прошле недеље, у поноћ, био је један упад специјалаца у сам центар Митровице, покушали су да ухапсе једног од наших суграђана али нису успели", преносе и јутрос атмосферу са севера Косова саговорници РТ Балкан из Северне Митровице.

Прича о "гвозденом прстену", о "челичном обручу" о коме се говори већ годинама, и којим Приштина полако али сигурно притиска Србе на Северу, у покушају, како то оцењују неки аналитичари, да "север Косова претворе у југ", у "само још једну енклаву", овде више није празна прича, није стилска фигура коју користе аналитичари. Овде то полако али сигурно постаје стварност.

"Тешко је људима који су на разним списковима, чија су имена објављена, који знају да на тим њиховим косовским судовима немају баш никакве шансе да се одбране, да докажу невиност, а не можете ни замислити колико је тек тешко њиховим породицама, родитељима, супругама, деци која све разумеју и која одрастају у атмосфери страха, неизвесности. Једина константа јесте да из Приштине чине све да нам живот овде постане неподношљив", речи су једног од наших саговорника.

Проглашење "Цивилне заштите", организације која је расформирана још 2014. године и виртуелне "Северне бригаде" за терористички организације корак је Приштине ка намери да се на север пребаце и снаге тзв. Косовских безбедносних снага, односно косовске војске, процена је политичких аналитичара из Србије изнета прошле недеље.

"Ако су могли без трунке противљења међународне заједнице да на Север пребаце специјалце који овде, по до сада потписаним споразумима, ни у ком случају не би смели нити могли да буду, зашто не би овде пребаци и припаднике КБС-а, од Куртија се све може очекивати и код њега ништа није немогуће. То би тек био пакао за нас", кажу Срби из Северне Митровице.

Наши саговорници понављају да је Куртијева стратегија је јасна, он "напредује корак по корак, примењује тактику "куване жабе".

"До пре само који месец, овде је интерна горка шала на сопствени рачун, на тему тога шта нас чека, била је како ће Куртијеви специјалци ускоро упасти на шеталиште, како ће упасти на кружни ток код споменика Кнезу Лазару и ту нас легитимисати. До пре пар месеци то је била шала, сад је истина. Горка, али је истина", понављају наши саговорници из Северне Митровице.

Срби из овог града подсећају да су косовски специјалци први пут, отворено, масовно, са борним колима ушли у Северну Митровицу, преко источног моста пре пола године, средином јануара, када су запосели најпре раскрсницу у Бошњачкој махали а затим и раскрснице у насељу Три солитера, у насељу Брђани, на Малом Звечану, у Микронасељу. Муњевитом акцијом, центар Северне Митровице био је окружен, десило се оно што се који дан раније чинило незамисливим.

"Само двадесетак дана раније специјалци из базе у Шаљској бистрици поставили су пункт на Бистричком мосту, што се такође само пар дана раније чинило незамисливим. Следећи корак био је упад у сам центар Северне Митровице, хапшење Милуна Миленковића Лунета обављено је у фризерском салону на 40 метара од споменика Кнезу Лазару. И то је било незамисливо, а, десило се. Следећих ноћи, оклопна возила Росу патролирала су самим центром града, главном улицом од НИС-ове пумпе кроз горњи кружни ток па кроз кружни ток око споменика Кнезу Лазару. Сада су сваке ноћи код НИС-ове пумпе. Сада је тешко отићи из Северне Митровице до Звечана а да вас не пресретну специјалци", описују стање у Северној Митровици наши саговорници.  

Уз патроле, контролне пунктове, изненадне упаде у строге центре градова на северу КиМ, претресе возила које обављају специјалци са дугим цивима, под маскама и панцирима, део свакодневице су и базе специјалних снага којима је север Косова у великој мери већ премрежен.

Уз два стална пункта, код Бистричког моста и на излазу из Зубиног Потока према Брњаку, базе су успостављене у Горњем Јасеновику, близу хидроелектране Газиводе, на Јарињу, на километар од административног прелаза и у Шаљској Бистрици.

И, то су све слике живота или тзв. живота којим живе Срби северно од Ибра.  

 

image