Србија и Балкан

Дачић: Оптужбе британске посланице Кернс део пропагандног рата против СПЦ и Срба са севера

Усмено нам је речено да то није званична политика британске владе и да Кернс не може да говори у име владе а да британска влада не располаже конкретним доказима за оно што је она изјавила
Дачић: Оптужбе британске посланице Кернс део пропагандног рата против СПЦ и Срба са севера© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Министар спољних послова и лидер Социјалистичке парије Србије Ивица Дачић поводом оптужби британске посланице Алише Кернс против СПЦ део је пропагандног рата чији је циљ протеривање СПЦ са простора КиМ.

"То је део приче о криминализацији севера Косова и нови вид како да се прошири оптужба која траје годинама, а више од 10 година се понавља да је север криминализован и сада се ту убацује Српска православна црква. Она им је једна од сметњи, пошто је СПЦ веома важна за опстанак нашег народа и потребно је да се она у оптужбама идентификује са криминалцима", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Додао је да је таква оптужба део општег напада на Србију и српски народ и да је одмах када је објављена, реаговано и од Форин офиса тражено објашњење. 

"Никакав писмени одговор нисмо добили, а усмено нам је речено да то није званична политика британске владе и да Кернс не може да говори у име владе а да британска влада не располаже конкретним доказима за оно што је она изјавила", истакао је Дачић.

Према његовим речима, Кернс је и поред тога наставила да ради и то како је оценио вероватно по агенди коју је договорила са Куртијем, као и да не би било ништа ново да она буде албански лобиста. 

"Нема ниједног доказа за њене изјаве, то је и Кфор рекао. Па ми не можемо људе да снабдевамо основним животним намирницама а не оружјем", рекао је он.

Осврћући се на велики број кривичних пријава против Срба међу којима су и људи из Српске листе, Дачић је оценио да се ради о идеји да се протерају Срби са севера Косова и да се створи атмосфера да они сами закључе да им тамо нема живота.

"Наравно, они би волели да се протерају и Срби са југа, али они живе у посебним условима и тешко је да могу успешно да бране своје интересе као Срби на северу где су они компактна целина и где нема Албанаца", рекао је Дачић.

Дачић о смени Гашића и хаосу у скупштини: "Уличарске методе" убацују се у парламент

Када је у питању јучерашње гласање у вези са захтевом за смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића, Дачић каже да је парламентарна већина показала да је стабилна и да нема никакве кризе власти.

"Мислим да је овде показано велико стрпљење јер је дуго трајала ова расправа. Резултати гласања су били за претпоставити. 148 посланика је гласало против (неповерења Гашићу) у условима када то није било неопходно да би било одбачено. Ту је било битно да се гласа 'за' да би то могло да се реализује. Али, то гласање (већине) је био симболички акт да се покаже да је већина стабилна и то се показало", рекао је Дачић.

Дачић, који је раније био и председник Скупштине Србије, прокоментарисао је и јучерашње инциденте у парламенту, приметивши да се изашло са терена политичке борбе и да се сада "уличарске методе" убацују у парламент, што је, каже, сулудо.

"Управо је идеја да се сви сукоби и различитости које постоје, односно да се политичка борба води у парламенту на културан, фин и демократски начин. Није идеја да се начин на који се функционише на улици пребаци у парламент. Ако је неко изговорио нешто погрешно, нека се онда неко јави, нека то демантује, исправи без обзира да ли је реч о власти или опозицији. Овако долазимо у ситуацију да се онемогућава нормалан рад парламента", рекао је Дачић.

Како је истакао, то није добро.

"Видео сам да има излажења са места, да се шета по сали, видим да је јуче био инцидент са нашом посланичком групом и са (Драганом Марковићем) Палмом. Палма ми је рекао да је неки посланик, не знам тачно који, дошао до њега да га снима телефоном. Какве то везе има са парламентом?", упитао је Дачић.

image