Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Ко може да смени Куртија и зашто још чека

Курти баш и нема среће са премијерском функцијом, јер када је први пут сео у ту фотељу изгубио ју је након само 50 дана, а и сада му се та фотеља дрма
РТ Балкан анализа: Ко може да смени Куртија и зашто још чека© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Сви су незадовољни како Аљбин Курти води тзв. владу у Приштини - и Америка и домаћа опозиција и Еди Рама. Ипак, нико још не помишља да га смени.

Критике и саопштења разних партија стизале су данима, посебно откад су Вашингтон и Брисел показали, макар јавно, противљење својеглавим поступцима Куртија.

Тек недавно је једино Рамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова, јавно предложио да влада Аљбина Куртија буде смењена и да се направи некаква прелазна у којој би било Самоопредељење, али без њеног лидера Куртија.

Колико је та опција реална и може ли се Курти сменити изнутра, са Косова и Метохије?

Ко може да смени Куртија изнутра

Курти баш и нема среће са премијерском функцијом. Када је постао премијер први пут, 2020. године, на тој функцији издржао је једва 50 дана.

Леђа му је тада окренуо његов коалициони партнер Демократски савез Косова. Свему је кумовао Хашим Тачи, који је као председник лажне државе пољуљао односе у владајућој коалицији јер је тражио да се уведе ванредно стање због пандемије коронавируса. Томе се Курти успротивио, тврдећи да његова влада држи ситуацију под контролом. Звезда сукоба у власти била је Вјоса Османи, дотадашња функционера ДСК-а, председница скупштине, која је гласала против смене владе и основала свој покрет.

У премијерску фотељу сео је по други пут у марту 2021. године. Овога пута његова странка у коалицији са Покретом Усуди се Вјосе Османи остварила је апсолутну победу, освојивши више од 50 одсто гласова, односно 58 мандата. Од тада на Косову нема ни Куртијевог највећег политичког противника - Тачија, који се налази у притвору у Хагу.

Куртија је  могуће сменити изнутра ако би у скупштини била покренута иницијатива за изгласавање неповерења влади. За то су потребни гласови 40 посланика, што опозиција може са лакоћом да учини.

И без Српске листе, посланика мањина, Демократска партија Косова, која је највећа опозициона странка, Демократски савез Косова и Харадинајева Алијанса за будућност Косова имају 42 посланика.

Дакле, Куртијева влада могла би врло лако да падне, али зашто онда већ није?

Чека се сигнал из Америке

Куртијеву владу је могуће сменити једино и искључиво ако би Америка инсистирала да се то догоди, а они још немају такав захтев према приштинској опозицији, каже за РТ Балкан председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша.

"Сведоци смо да је Демократска партија Косова пре два дана донела одлуку да замрзне гласање у парламенту за било који закон. Након тога је исто то урадила Харадинајева Алијанса за будућност Косова, и сад је остало да се види шта ће се догодити са Демократским савезом Косова. Они инсистирају да Курти сам да оставку, што је у овом тренутку незамисливо", каже Бериша.

Није тешко срушити Куртијеву владу, ако би опозиција желела да сарађује са Српском листом, напомиње наш саговорник, али је то Харадинај искључио као могућност.

"Али не желе да сарађују са Српском листом јер ће аутоматски бити кажњени од гласача, јер је у питању однос са Србима", оцењује Бериша.

Постоји могућност и да Курти остане без подршке у својој партији, оцењује Бериша. Потврду да је то могуће види у одлуци три посланика да напусте Самоопредељење, што би могли да учине и други.

"Постоји процена да око 15 људи у самоопредељењу који би могли да у неком тренутку гласају против Куртија", каже Бериша.

Председник скупштине тзв. Косова Глаук Коњуфца, из редова Самоопредељења, већ је показао непослушност Куртију. Иако је премијер рекао да неће да се састане са албанским премијером Едијем Рамом, Коњуфца ће то учинити.

"Глаук Коњуфца је тај на кога у овом тренутку треба гађати да би могао да напусти Куртија", закључује Бериша.

Да ли је Харадинај вођа опозиције

Професор политичких наука из јужног дела Косовске Митровице Неџмедин Спахиу каже за РТ Балкан сматра да не верује да је могуће да смени Куртија.

"И кад би опозиција срушила Курија, његов рејтинг увелико расте јер опозиција не успева да усмери критику према Куртију на прави начин. Они који га држе на власти и који подижу његову подршку међу гласачима су управо његови противници", сматра наш саговорник.

Већи проблем за Куртија, од позиције, представљају његови корумпирани и неспособни министри, каже Спахиу.

"Они га сваким даном уништавају и компромитују, али се Курти држи захваљујући опозицији која својом пожудом за влашћу дају кредит Куртију", каже Спахиу.

Харадинај већ дуже време себе намеће као лидера опозиције који би могао да је предводи у случају пада Куртија са власти, посебно имајући у виду његове односе са Вашингтоном.

"Не треба заборавити да је Харадинај својевремено изјавио да Косово нема своју спољну политику, него је то политика Америке", каже Бериша, али напомиње да верује да би могао да се пронађе и неки лидер из Демократског савеза за Косово, јер су најјача опозициона странка.

Спахију пак не сматра да би Харадинај могао да буде вођа опозиције.

"Харадинај тражи прелазну владу јер сматра да Американци не желе Куртија и ту види своју прилику. Али је питање да ли га Американци желе или не", каже Спахиу.

Спахију сматра да је вероватније да ће се политичка криза у Приштини решити компромисом између Куртија, Вучића и међународне заједнице и то вероватно крајем јула када ће, каже наш саговорник, ствари доћи на своје место.

image