Србија и Балкан

Павићевић: На КиМ је отворена сезона лова на Србе

Свако може да буде ухапшен, само зато што има српско име и презиме на територији КиМ, поручио је официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић
Павићевић: На КиМ је отворена сезона лова на Србе© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић истакао је да је сада најтежи период у последњих десет година, првенствено за српски народ на КиМ, а онда и за Србију, додајући да је на КиМ отворена "сезона лова на Србе" и да свако може да буде ухапшен само зато што има српско име и презиме.

Павићевић је за Танјуг рекао да је изузетно тешко доћи до посете ухапшеним Србима на КиМ и да је до сада успео да оствари само једну посету након "дуго, дуго времена", као и да обиђе шест притворених лица у затвору близу Подујева и у Гњилану.

"После тога сам тражио да то поновим, да обиђем још неке који су после тога, нажалост, ухапшени, али одговора нема. Са друге стране је апсолутно ћутање. Ово је једно игнорисање које ја тумачим као нељудски акт, али после свега што сам видео, мислим да је то најмање нељудски што се дешава", рекао је Павићевић.

Он је навео да је у редовној комуникацији са породицом ухапшеног Ненада Орловића, чији је таст прекјуче, због свега што се догодило, како је рекао, доживео срчани удар.

"Сад неко да ми каже да то нема везе једно са другим, да то није изазвано тим стресом. Наравно да јесте. И сад замислите како је тим људима са малом децом, када виде све те снимке, када треба да се суоче са чињеницом да је он одведен негде. Нећу да кажем ухапшен. Киднапован, отет, малтретиран. Човеку су ставили на крају кесу на главу и сликали га. Изгледа да се Срби у Приштини данас третирају као циркуска атракција, дотле иде. То су ужасне ствари", истакао је Павићевић.

Каже да му је тешко било да направи извештај о свему што је видео, али да је још теже било да разговара са тим људима.

"То су људи који су малтретирани, над којима се тзв. Косовска полиција приликом хапшења иживљавала на најгори могући начин. Кад говоримо о Милуну Миленковићу Лунету, то је човек који је најгоре прошао и човек за кога ја одговорно тврдим да је над њим покушано убиство. Њега су до те мере тукли и престали су тек када су дошли, како он каже, инспектори из Приштине", рекао је Павићевић.

Лекар који га је прегледао, каже Павићевић, тражио је консултацију неуролога, неурохирурга и ортопеда.

"Онда замислите ниво повреда. Њему су радили ЦТ снимак главе, сумњали су на нека унутрашња крварења", рекао је Павићевић.

Миленковића су, како каже, приликом хапшења везали, бацали на земљу и скакали по њему.

"Мени је тешко да ово изговарам. Нису ни други много боље прошли, можда с мало мањим повредама. Код (Душана) Обреновића је већ прошло извесно време па су видљиви само ожиљци. То су озбиљни ожиљци, то су повреде свуда по телу", навео је Павићевић и истакао да га још више брине њихово психичко стање.

Услови у затвору су, каже, прилично пристојни и нема тортуре над њима, али су преживели бестијално иживљавање приликом хапшења.

"Постоје ту нека измишљена дела која им се стављају на терет, али замислите како је живети у условима где је најгоре кривично дело бити Србин. Отворена је сезона лова на Србе. Свако може да буде ухапшен, само зато што има српско име и презиме на територији КиМ и онда да му се стави на терет, смислиће они већ нешто. А онда ви с приштинске стране добијете неку причу о демократији и владавини права која, ваљда кад су Срби у питању, не постоји", рекао је Павићевић.

Каже да нема реакције међународне заједнице и да је то најболније.

"Ово траје већ дужи временски период и имате једну политичку и дипломатску активност Србије и председника Александра Вучића, Владе, Канцеларије за КиМ... Мени је фасцинантно то гласно ћутање међународне заједнице на овако ужасне ствари", закључио је Павићевић.

image