Косовски полицајци на слободи, српска роба и даље не може на Косово

Царина тзв. Косова потврдила је јуче да забрана коју је косовска влада увела на робу из Србије наставља да се примењује након, како су рекли, "отмице тројице косовских полицајаца од стране српских снага"

Пуних 12 дана пошто је Србија ослободила тројицу косовских специјалаца, који су ухапшени средином јуна пошто су наоружани ушли на територију централне Србије, камиони са српским таблицама, натоварени робом из Србије, и даље не могу преко административних прелаза између Косова и Метохије и централне Србије.

Усмена забрана за српску робу уведена је 14. јуна ове године, неколико сати пошто су дубоко у територији централне Србије ухапшени косовски специјалци под пуном ратном опремом.

Србија је у међувремену ослободила специјалце, они су се 26. јуна вратили својим кућама, али влада тзв. Косова и даље не укида забрану увоза српске робе. Против тројице специјалаца потврђена је оптужница али су одлуком суда у Краљеву они пуштени да се "бране са слободе".

Царина тзв. Косова потврдила је јуче да забрана коју је косовска влада увела на робу из Србије наставља да се примењује након, како су рекли, "отмице тројице косовских полицајаца од стране српских снага".

У изјави за "Газета Експрес", портпарол Царине Адријатик Ставиљеци  рекао је да "нема уласка српске робе на Косово".

Одмах после хапшења косовских специјалаца изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар затражио је од Србије да косовски полицајци буду пуштени на слободу а да Косово укине забрану за српске камионе са српском робом. Србија је у међувремену ослободила полицајце али, Косово и даље остаје при забрани за српску робу.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да мере на граничним прелазима нису економске ни комерцијалне, већ – "безбедносне".

"Наше мере на граничним прелазима са Србијом нису економско-комерцијалне, већ мере безбедности. Ситуација уопште није уобичајена и јасно нам је да агресија долази из Србије. Понекад на нелегалним путевима, а могуће је и на граничним прелазима. Стога смо, као меру безбедности – донели одлуку о ограниченом промету и појачаним контролама до неке друге одлуке", рекао је Kурти пре неколико дана.

Иначе, на административном прелазу Јариње од јуче нема више камиона са српском робом који су пуне три недеље чекали да уђу на Косову и Метохију. Последња два шлепера са српским таблицама који су натоварени робом произведеном у Србији стајали на Јарињу, јуче су се вратили назад ка централној Србији.

Српски и страни камиони са страном робом прелазе преко Јариња и осталих прелаза, а на прелазима и даље је ригорозна контрола путничких возила и путника.