Србија и Балкан

На Институту за онкологију за шест месеци 4.000 новорегистрованих пацијената

Годишње од рака оболи више од 40.000 људи, а премине више од 20.000, каже помоћник директора Института за онкологију и радиологију Србије
На Институту за онкологију за шест месеци 4.000 новорегистрованих пацијената© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

После кардиоваскуларних, малигне болести су најчешће у Србији. Годишње од њих оболи више од 40.000 људи, а премине више од 20.000.

Рак дојке, рак плућа, рак дебелог црева и рак грлића материце, најчешће су дијагнозе, рекао је за РТС др Дејан Стојиљковић, помоћник директора Института за онкологију и радиологију Србије.

Највише оболелих лечи се у управо у тој установи, нагласио је он, односно нешто мање од половине укупног броја онколошких пацијената у Србији.

Помоћник директора ове установе др Дејан Стојиљковић је рекао да је реч о старој грађевини, у којој се збрињава велики број пацијената.

Тренутно се око 12.000 пацијената лечи на Институту, а за шест месеци 2023. године имају око 4.000 новорегистрованих пацијената.

Епидемијске мере су још на снази – са маском се улази на Институт, а потребан је антигенски тест пре хоспитализације, односно интервенције.

"Сви наши пацијенти су имунокомпромитовани и изузетно су подложни инфекцијама, самим тим што су онколошки пацијенти и примају јаку терапију. ПЦР тест је неопходан за пријем и посете још нису дозвољене", рекао је др Стојиљковић.

image