Србија и Балкан

Рама: Нисам у Приштину ишао да се оженим Куртијем

И нисмо се посвађали као младожења који је одбијен. Са Куртијем имам супротне ставове везане за конкретну ситуацију. Он то види као ситуацију коју треба да реши не састајући се са мном, казао је Рама
Рама: Нисам у Приштину ишао да се оженим Куртијем© Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Премијер Албаније Еди Рама је данас у Подгорици изјавио да није ове недеље ишао у Приштину "да се ожени" Аљбином Куртијем.

"И нисмо се посвађали као младожења који је одбијен. Са премијером Косова имам супротне ставове везане за конкретну ситуацију. Он то види као ситуацију коју треба да реши не састајући се са мном", казао је Рама на конференцији за медије са премијером Црне Горе у техничком мандате Дританом Абазовићем одговарајући на питање о односима Албаније и Косова.

Рекао је да истиче и да понавља да ће, без обзира на став Европске уније (ЕУ), увек позвати премијера Косова на састанке у вези с Берлинским процесом сарадње, те да је "у Тирани Курти увек у својој кући".

На питање да ли верује да ће се с Куртијем састати у Тирани 17. јула, одговорио је да је дужан да га позове, али не може да га доведе, "далеко било да га киднапује", а "не могу искључити да он не дође".

"Отворени Балкан није моја приватна идеја"

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је, на питање да ли је комуницирао с Куртијем, казао да су се састали пре неколико дана у Северној Македонији.

"Не желимо да утичемо ни на једну страну, понудили смо само, ако овде желе да се састану, увек добродошли. Нисмо добили одговор, али нисам видео никакву врсту негативности у односу на ову понуду", казао је он.

Рама је рекао да иницијатива Отворени Балкан није само његова, а да је потребно посветити се Берлинском процесу.

На питање новинара да ли је Албанија одустала од Отвореног Балкана, Рама је казао да то "није његова приватна компанија коју може да отвори и затвори, то је заједничка иницијатива неколико земаља", али је поновио своју изјаву да је Отворени Балкан "испунио своју мисију".

"Ми треба да будемо посвећени Берлинском процесу, Албанија је домаћин Берлинског процеса и не можемо себи дозволити расипање пажње, а имамо шансу да у процес укључимо један финансијски план ЕУ", казао је Рама.

Рама је рекао да му је, као и увек, посебно задовољство кад се састане са премијером Црне Горе Абазовићем јер "он је један од ретких у овом делу Европе који политику види као грађанин, а не као припадник једног народа", оценио је албански премијер.

Састанак са Вучићем

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Београду са председником Владе Албаније Едијем Рамом.

Састанак се одржава у Вили Мир, а у 20 часова предвиђено је обраћање Вучића и Раме медијима.

Албански премијер посетио је раније данас Сарајево и Подгорицу, а јуче је боравио у Скопљу и Приштини.

Рама се налази у посети региону у оквиру припрема за Берлински процес којим ће Тирана председавати у октобру.

image