Србија и Балкан

Ескобар: Београд и Приштина да прихвате план у три тачке, нема правног пута за отцепљење РС

Специјални амерички изасланик каже да би Александар Вучић прихватио план за решење кризе, али да Куртија треба још наговарати
Ескобар: Београд и Приштина да прихвате план у три тачке, нема правног пута за отцепљење РС© Amir Hamzagic/ATAImages

Специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је најбоље решење за излазак из кризе на КиМ то да Београд и Приштина прихвате план у три тачке који је представила Европска унија, преноси "Јутарњи лист".

"Имамо позитивне назнаке да је председник Србије Александар Вучић спреман да то прихвати, али премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија треба још мало наговарати", рекао је Ескобар новинарима у Загребу, пред долазак на данашњи Дубровник форум.

На питање шта ће бити последице ако Београд и Приштина не испуне захтеве међународне заједнице за деескалацију ситуације на северу покрајине, он је одговорио да ће тиме обе стране изгубити бројне прилике.

"Последице нису казнене мере, него су то пропуштене прилике које ће обе земље изгубити ако одбаце предлог за излазак из кризе", рекао је Ескобар.

За Приштину, како каже, то значи удаљавање од блиских међународних и партнера у региону, а за Београд одмицање од уласка у ЕУ.

"Наше партнерство с Косовом је партнерство с народом Косова, а не с једном странком или политичком фигуром. Наша преданост Кфору и улагање у будућност Косова остаје и даље снажно", закључио је Ескобар.

Он је такође рекао да је "европски план" добар и да не "подилази ниједној страни", преноси Хина.

Ескобар се осврнуо и на ситуацију у Босни и Херцеговини, и навео да га од рата у тој држави "више забрињава" могућност економског и демографског колапса.

То је пуно реалнија опција, рекао је, истичући да БиХ има "далеко најгори економски раст у региону" и што је најгора по индексу корупције у регину у 2022. години, а сваке године губи један одсто становништва, углавном младих људи, преноси Хина.

Ескобар је додао да политичка права свих потписника Дејтонског споразума "треба очувати и заштитити", али да је уверен да младе људе мање оптерећују политичка права од корупције и неповољних економских прилика у земљи.

"Ти људи одлазе не зато што не желе да живе у мултиетничком друштву. Одлазе јер не могу да пронађу посао без корупцијских веза", нагласио је амерички дипломата, а пренео Танјуг.

Он је критиковао и привреду Републике Српске наводећи да је она "у јако јако лошем стању" и да се њен лидер Милорад Додик, како је рекао, "више не сматра ефикасним по питању економског управљања".

Ескобар је нагласио да ће САД од Додикоове најаве референдума о статусу Републике Српске, заштитити Дејтонски споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и институције.

"Нећемо напустити Дејтонски споразум и нећемо напустити наше обавезе према тој земљи. Нема правних путева за одцепљење ентитета. Надам се да је то само политичка реторика, али ако није, бићемо спремни да реагујемо правним средствима", нагласио је амерички изасланик.

Ескобар је поновио да САД подржавају пут БиХ према Европској унији, који, по њему, између осталог, успорава руски утицај, додајући да не види ништа позитивно у Додиковим односима са Москвом.

image