Борељ: Ситуација на северу Косова захтева јединство, фокус на деескалацију и тражење решења

Разговарали смо о подршци Украјини, дијалогу Београда и Приштине и инвестиционој клими у Африци, навео је Борељ

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ саопштио је данас да је у Дубровнику разговарао са хрватским премијером Андрејем Пленковићем о ситуацији у региону и на северу КиМ у време када је, како је навео, потребно јединство, фокус на деескалацији и проналажење изводљивих решења.

Борељ је на Твитеру захвалио Пленковићу на "важној размени" ставова о ситуацији у региону, посебно у БиХ.

"Такође, на северу Косова, у време када треба да будемо уједињени, фокусирани на деескалацију и изводљива решења", навео је Борељ.
Он је оценио да је "успешна прича Хрватске" јасан показатељ трансформативне моћи ЕУ.

Борељ је саопштио раније да је на маргинама форума у Дубровнику разговарао са председницом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одил Рено Басо о дијалогу Београда и Приштине, подршци Украјини и инвестиционој клими у Африци.

"Добро је срести се са Одил Рено Басо на маргинама Дубровачког форума. Разговарали смо о подршци Украјини, дијалогу Београда и Приштине и инвестиционој клими у Африци", навео је Борељ на Твитеру.

Он је додао да се наставља унапређење сарадње ЕУ и ЕБРД ка "заједничким циљевима подстицања економског раста и развоја".

Борељ учествује на дводневној конференцији у Дубровнику, која почиње данас, а на списку учесника су и заменик америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар, као и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.