Србија и Балкан

Вучић разговарао са Макроном: Позвао га да уразуми Приштину

Како је председник Вучић навео, са француским председником имао је "као и увек, отворен и озбиљан разговор", као и да му је предочио последице опасног развоја ситуације на Косову и Метохији
Вучић разговарао са Макроном: Позвао га да уразуми Приштину© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Француске Емануелом Макроном. "Замолио сам председника Макрона да уложи додатни напор како би се приштинска страна уразумила и што пре вратила у оквире конкретних разговора", објавио је председник на званичној инстрагам страници.

Како је председник Вучић навео, са француским председником имао је "као и увек, отворен и озбиљан разговор", као и да му је предочио последице опасног развоја ситуације на Косову и Метохији.

"Сада већ нескривено насиље уперено против Срба на КиМ, све очигледније удаљава сваку могућност цивилизованог разговора и приступа решавању отворених питања. Нагласио сам да Србија остаје привржена дијалогу и очувању мира, иако је српска заједница на Косову и Метохији једина етничка група у Европи која је изложена константном насиљу", написао је Вучић на Инстаграму.

Навео је да је замолио француског председника да уложи додатни напор како би се приштинска страна уразумила и што пре вратила у оквире конкретних разговора и како би престала да обесмишљава све напоре усмерене на деескалацију ситуације.

Поред тога, како каже, захвалио је председнику Макрону на спремности да саслуша Београд, као и на одлучности да се додатно ангажује како би се разрешила изузетно сложена и надасве опасна ситуација на КиМ.

image