Србија и Балкан

Вучић: Тајани тражио да Србија учини све да буде одржана стабилност у региону

Конструктиван разговор са шефом италијанске дипломатије
Вучић: Тајани тражио да Србија учини све да буде одржана стабилност у региону© Танјуг/Јадранка Илић

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је разговарао телефоном са потпредседником Савета министара и министром спољних послова Италије Антониом Тајанијем који је, како је рекао, затражио да Србија учини све да буде одржана стабилност у региону.

Вучић је на Инстаграму навео да је Тајани нагласио да је Италија увек спремна да пружи подршку миру.

"Договорили смо нови телефонски разговор за следећу недељу, а ја сам му захвалио за пријатељство, као и за интерес и разумевање које Италија, премијерка Ђорђа Мелони и он лично имају за ставове Србије", додаје Вучић.

Председник Србије истиче да је имао конструктиван разговор са шефом италијанске дипломатије.

"Затражио је да Србија учини све да буде одржана стабилност у региону и нагласио да је Италија увек спремна да да своју подршку миру", поручио је Вучић.

Тајани је данас у Дубровнику изјавио да је Западни Балкан приоритет за италијанску владу, наглашавајући да је потребно подржати пуноправно чланство и Украјине и земаља Западног Балкана у Европској унији.

Тајани је на међународном Дубровник форуму 2023. апеловао на заједнички рад на сузбијању кријумчара миграната, напомињући да је за Италију важно да се заустави прилив илегалних миграната преко медитеранске и западнобалканске руте, пренела је ХРТ.

Тајани је указао да је у вези са тиме потребна заједничка акција јер то не могу учинити ни Италија, ни Хрватска самостално, као ни друге земље.

image