Нова епизода подкаста "Локомотива": Филмове о Косову снимати сваке године (ВИДЕО)

Аутори емисије Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су са редитељем, продуцентом и сценаристом Данилом Бећковићем, о домаћој и европској кинематографији и националним правима Срба у Црној Гори и на Косову и Метохији

У Француској је крајем претходног месеца одржан Самит за нови глобални финансијски пакт, где су се окупили представници преко сто земаља и бројних међународних институција, са циљем разматрања планова за постизање одрживог развоја и веће финансијске стабилности до краја 2030. године. Самит је у Паризу одржан захваљујући упорном инсистирању председника Макрона. Међутим, "тренутак славе" француском председнику украо је председник Јужноафричке Републике, Сирил Рамафоса.

Рамафоса је своје закључно излагање на Самиту отпочео обраћањем бразилском председнику Лули да Силви, "преко глава" канцелара Шолца и француског домаћина, речима: "Председниче Лула, не брините, ближи се састанак БРИКС-а, и питање валуте ће бити на врху агенде".

 Ово је још једна у низу симболичних порука које се из незападних земаља упућују атлантистичком блоку, поред тога што представљају јасне назнаке реалног геополитичког померања тежишта светске политике са Запада ка Глобалном југу и истоку. И сам "Форин полиси", коментаришући улазак Ирана у ШОС, признаје, да су упркос трзавицама на релацији Делхи-Пекинг, председник Путин, председник Си и премијер Моди "фокусирани на промоцију регионалне стабилности и сарадње, ради супротсављања западној доминацији". Премијер Моди био је домаћин ШОС-а  недуго након посете САД, где је у обраћању америчком Конгресу изразио спремност Индије да помогне у решавању унутрамеричких сукоба.

"Пре више од века, у САД је владало гесло како иде Америка, тако иде свет. Моди као да је директно одговорио на ово гесло, и обзнанио нову еру", коментарисали су аутори подкаста "Локомотива", Марко Николић и Тиосав Пурић.

Све се то дешава у јеку великих протеста у Француској, који представљају велики изазов Макроновим, наизглед озбиљним, спољнополитичким амбицијама да избори већу самосталност у оквиру западног лагера.

Аутори подкаста су коментарисали и регионалне догађаје, посебно се осврнувши на изјаву Алише Кернс, чланице британског парламента, која је оптужила Српску православну цркву да шверцује оружје у јужну српску покрајину.

Гост у најновијој епизоди подкаста "Локомотива" био је редитељ, продуцент и сценариста Данило Бећковић са којим је разговарано о домаћој кинематографији.

"Математички је немогуће да српски филм буде исплатив, и то је европски феномен. Продукција највећег броја филмова, и у Немачкој и у Француској, финансира се од стране државе. Велика Британија, Јужна Кореја, Русија, Кина и Индија су земље у којима има смисла ризиковати улагање у киноматографију, и надати се профиту. Земље величине Србије, уколико желе кинематографију, морају да дотирају средства, и као у случају школског система, користи нема на кратки рок, али се дугорочно исплати", сматра Бећковић.

Аутори су са Данилом Бећковићем разговарали и о положају Срба на Косову и Метохији и у Црној Гори.  

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.