Србија и Балкан

Марковић: Нападом на СПЦ Курти себи подиже цену код бирача, ситуација на ивици трагедије

Курти све то систематски ради, следећи корак је вероватно да претресају болеснике у колима хитне помоћи и скидају мантије поповима. Све што се дешава, укључујући и последње нападе на СПЦ и здравство, порука је Србима - идите са "Косова", није вам место овде, сматра историчар Предраг Марковић
Марковић: Нападом на СПЦ Курти себи подиже цену код бирача, ситуација на ивици трагедијеNone © Tanjug

Историчар Предраг Марковић каже за "Косово онлајн" да косовски премијер Аљбин Курти покушајем криминализације СПЦ и српског система здравства на "Косову", кроз оптужбе за наводни шверц оружја, подиже лествицу провокација, да у томе нема ко да га заустави и упозорава да је ситуација на ивици трагедије.

"Курти све то систематски ради, следећи корак је вероватно да претресају болеснике у колима хитне помоћи и скидају мантије поповима. Све што се дешава, укључујући и последње нападе на СПЦ и здравство, порука је Србима - идите са `Косова`, није вам место овде.

Курти повећава ниво провокација и у томе нема ко да га заустави. Ситуација је на ивици трагедије. Ми се уздамо у Квинту, а нисам сигуран да они могу да га обуздају", каже Марковић.

Он сматра да Курти нападима на СПЦ себи подиже "цену" и код албанског бирачког тела.

"Верујем да ће Курти да добије и следеће изборе, јер Албанци мрзе све што је српско, мрзе српски гроб, а камоли српски манастир. Удара на СПЦ која је један од најважнијих стубова за опстанак Срба на `Косову`, а у одређеним историјским периодима и једини. И не само то, чак је и османска држава чувала цркве на Косову, Италијани за време окупације у Другом светском рату, а поготово од 1999. године. Али, ево, не и Курти", напомиње наш саговорник.

Поводом тога што је оптужбе за наводни шверц оружја санитетима из централне Србије у православне цркве на Косову изнела британска посланица Алиша Кернс, Марковић каже да "ако је то клевета, што може да се докаже, онда је то за тешко кривично гоњење".

"Питам се где је била госпођа Кернс да се побуни када је пре више од 20 година на `Косову` за потребе побуне УЧК против Србије шверцовано оружје, чак и од стране њене владе? Где је била када је на сваки начин толерисан шверц дроге на `Косову` како би се помогао албански пројекат етничког чишћења", пита Марковић.

Он указује да су "УЧК и Албанци од терористичке, криминалне организације постали најбољи пријатељи САД и Велике Британије у региону".

"Преврћу се у гробу амерички и британски генерали из Првог и Другог светског рата чији су Срби и Србија били највернији савезници. Ипак, ми можемо сад да у случају оптужби које је изнела Кернс замишљамо велику дипломатску ујдурму британске државе, а шта ако је реч о најобичнијој корупцији? Рекао бих да овде није у питању нека висока политика Лондона, већ пре корупција, где се конци вуку из Приштине", сматра Марковић.

image