Србија и Балкан

Делегација Министарства одбране посетила Кајмакчалан и Зејтинлик

Венци су положени крај спомен-обележја на Српском војном гробљу на Зејтинлику у Солуну, на гробу недавно преминулог чувара Српског војног гробља Ђорђа Михаиловића и на Кајмакчалану
Делегација Министарства одбране посетила Кајмакчалан и Зејтинлик© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Делегација Министарства одбране положила је данас венце крај спомен-обележја на Српском војном гробљу на Зејтинлику у Солуну и на гробу недавно преминулог чувара Српског војног гробља Ђорђа Михаиловића, а у име потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића.

Дан раније, делегација је посетила и Кајмакчалан и у спомен-капели светог Петра и Павла положила венац погинулим српским војницима.

Делегацију су, како Танјуг преноси, чинили шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, шеф Кабинета потпредседника Владе Жарко Мићин и саветник министра одбране Никола Бањац, саопштило је Министарство одбране.

"Вођени вером у ослобођење Србије, онда када је било најтеже уједињени у намери да одбраните људско достојанство и своју отаџбину извојевали сте победу и очували национални идентитет српског народа. Заувек ћете бити пример пожртвовања и љубави према отаџбини, уздигнути на пиједестал оних који се памте. Нека вам је вечна слава и хвала", уписао је Мићин у спомен књигу.

Бригадни генерал Момчиловић забележио је да се на месту где је изгинула српска младост и даље у ваздуху осећа дух слободе, пркоса и истрајности.

"Морал и храброст српског војника који је жудео за повратком на своје огњиште, достигао је врхунац на неприступачним врховима Кајмакчалана отворивши симболична врата 'капије слободе'. Више од једног века касније и даље сте узор Војсци Србије и нашем народу да издрже и никада не посустану у борби за слободу отаџбине и свих њених грађана. Почивајте у миру, никада препуштени забораву и вечно слављени", навео је он.

Осим делегације Министарства одбране, почаст јунацима са Солунског фронта на Кајмакчалану и Зејтинлику одали су и ветерани, чланови Савеза удружења бораца са Кошара.

image