"Политика": Двоструки украјински сценарио за Србију

Незванично, српске обавештајне службе су утврдиле да су поједине стране обавештајне службе у мају и јуну биле много активније него на почетку године, што можда има везе са призивањем "српског Мајдана" или Куртијевим намерама да доведе Србију у оружани сукоб са Западом

Дубоко у сенци протеста и политике апартхејда коју спроводи Аљбин Курти на Косову и Метохији, одвија се озбиљан обавештајни рат за промену спољне политике наше земље уз смену политичког врха, пише београдска "Политика".

У Србији је повећан број шпијуна чија је мисија да утврде слабе тачке српских власти и могућност да утичу на суверенистички курс политике која се води са Андрићевог венца.

Како "Политика" незванично сазнаје, српске обавештајне службе су утврдиле да су поједине стране обавештајне службе у мају и јуну биле много активније него на почетку године.

Шта би могао да буде разлог ове повећане активности према нашој земљи, може се наслутити из двоструке претње – док једни призивају некакав "српски Мајдан", дејства приштинског режима Аљбина Куртија све више нас увлаче у опасну конфронтацију, која не би била само са Албанцима већ са читавом западном војном алијансом. И можда нису далеко од истине они који каже да због по западне интересе неповољног развоја догађаја у Украјини, кола могу да се сломе "на малима", то јест на Србији.

Поједини са Запада, али и из домаћих прозападних кругова све чешће помињу некакве "српске Мајдане" и остале благодети "демократизације Србије", а шансу за то виде у наслањању на протесте "Србија против насиља". Кроз ове протесте грађани су изворно желели да искажу  своје негодовање након трагедија које су задесиле нашу земљу почетком маја, па је стога логично да су се и страни центри моћи, с различитих меридијана, заинтересовали током маја и јуна за ова дешавања, тражећи могућност да налију воду на своју воденицу.

То чини и Курти. Користећи ратни сукоб у Украјини, по сваку цену покушава да својим насиљем према Србима изазове реакцију Србије и да је тако увуче у рат против НАТО-а. Тако долазимо до тешке ситуације где нашој земљи прети "двоструки украјински сценарио". С једне стране покушаји смене власти на улицама и без избора, по моделу већ виђеном у Кијеву 2014, а с друге ратни сукоб с огромним људским и материјалним губицима какав такође имамо у Украјини.

Неке западне обавештајне службе, осим подстицања Куртија да непрестано хапси и звецка оружјем на КиМ, добиле још једну прилику за мешетарење и манипулисање осећањима грађана – протесте у централним градовима Србије.

Страни центри као своје главне циљеве виде да Београд прихвати политику свршеног чина на Космету, а да Српска листа да зелено светло да Заједница српских општина буде једна мало већа невладина организација, уз то, да натерају Београд на увођење санкција Русији, као и сламање Републике Српске да би постала празна љуштура. 

Притисак на Србију расте и цена овог региона је порасла везано за рат у Украјини и расплет на геополитичком плану који не иде у прилог западним интересима, каже за "Политику" каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

"Њихов интерес је да се ово питање реши пре великог расплета и да не остане ова 'енклава' – Србија са оваквом позицијом, која није обухваћена западном сфером интереса у смислу потпуне контроле", истиче Миливојевић.

И председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да је Курти само реализатор циљева Запада, односно тога да Србија призна КиМ као независну државу.

"Приштина се данас са Западом разилази само око неких тактичких потеза, а све остало им је зајендичко", закључује Дрецун.