Србија и Балкан

Орлић са британским парламентарцима: Јавност у Србији огорчена због оптужби Кернс

Важно је да тако флагрантних примера неодговорности не буде, а да, када до њих дође, добију јасну осуду, поручио је председник Скупштине Србије на састанку са колегама из Велике Британије
Орлић са британским парламентарцима: Јавност у Србији огорчена због оптужби Кернс© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић је на састанку са делегацијом Парламента Уједињеног Краљевства указао на оштре реакције и оправдану огорченост јавности у Србији због тешких оптужби које је, на рачун СПЦ и здравственог система на КиМ, недавно изнела председавајућа Одбора за спољну политику британског Парламента Алиша Кернс.

Она је, подсећамо, на седници британског парламента навела да се оружје из Србије шверцује колима Хитне помоћи и онда истоварује у православне цркве.

"Њене речи је одмах демантовао КФОР. Важно је да тако флагрантних примера неодговорности не буде, а да, када до њих дође, добију јасну осуду", рекао је Орлић, саопштено је из његовог кабинета.

Делегацију Парламента чинили су председница Свепартијске парламентарне групе за Србију Џеки Дојл Прајс, копредседавајући Групом лорд Ренард, као и истакнути посланици Метју Офорд, Тан Деси и Вен Дејвид.

Британски посланици поручили су да изјава Кернс осликава искључиво њен лични став, никако званични став Парламента УК или Владе УК. Нагласили су да у Србију долазе како би радили на јачању веза са нашом земљом, њеној промоцији у УК, као и промоцији свеобухватне сарадње и пријатељства.

Орлић се током разговора осврнуо и на тешку ситуацију у јужној српској покрајини, као и на отворени терор који над српским народом спроводи Аљбин Курти. Како је рекао, режим у Приштини спречава да Срби добију храну и лекове и свакодневно повлачи опасне потезе са намером да изазове отворени сукоб.

"Председник Републике Александар Вучић најавио је да ће тражити састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а затим и хитну седницу СБ УН. Важно је да сви разумеју тежину ситуације, јасно осуде Куртијево понашање и да учине све да дође до деескалације на КиМ", рекао је Орлић.

Британски парламентарци су рекли да прате дешавања у региону, те да ће Велика Британија остати посвећена очувању мира и стабилности у овом делу Европе. На састанку се разговарало и о наставку унапређења свеукупних билатералних односа, као и о даљем интензивирању парламентарне сарадње, наводи се у саопштењу.

Како је нагласио Орлић, Скупштина остаје посвећена наставку повезивања са колегама из Парламента УК, како кроз рад одбора и радних тела, тако и кроз активности Посланичке групе пријатељства са Великом Британијом која је међу најбројнијима у Народној скупштини.

image