Србија и Балкан

Лајчаков план у три тачке: Први корак да предузме Приштина

Према плану, ако све буде како треба, мере против тзв. Косова биће укинуте, наводи "Газета експрес"
Лајчаков план у три тачке: Први корак да предузме Приштина© AP Photo/Marjan Vucetic, Tanjug

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак после сусрета са првим замеником премијера привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем припремио је план за спровођење три тачке које воде ка деескалације ситуације на северу Косова и Метохије, пренела је "Газета експрес", позивајући се на неименоване изворе.

Додаје да су наведене одговорности обе стране и редослед акција за спровођење плана Основног споразума и његовог анекса постигнутог у Охриду.

Према плану, ако све буде како треба, мере против тзв. Косова биће укинуте.

Први корак требало би да предузме Приштина, а тиче се повлачења полиције из зграда у четири општине на северу, док би градоначелници требало привремено да обављају дужности ван општинских зграда, преноси "Косово онлајн".

Оно што је на Србији да уради јесте да обезбеди да демонстранти напусте општинске зграде истовремено са одласком тзв. косовске полиције.

Шеф спољне политике ЕУ Жосеп Борељ, после одвојених састанака са Куртијем и Вучићем 22. јуна у Бриселу, рекао је да би и по мишљењу међународне заједнице све требало да почне кораком који би требало да предузме "Косово".

"За тзв. Косово, да одмах обустави полицијске операције у зградама општина на северу и да четири градоначелника привремено обављају своје дужности ван општинских канцеларија. Србија треба да обезбеди да демонстранти напусте општинске зграде паралелно са одласком косовске полиције", навео је он.

Према изворима "Газете експрес", наводи се да су се Лајчак и Борељ говорили о истим тачкама за спровођење плана.

"Договорили смо се о неопходним корацима да обезбедимо ефикасну деескалацију ситуације и како је предвиђено законом, фокусирамо се на нормализацију и спровођење владавине права", написао је Бисљими.

image