Србија и Балкан

Курти за Би-Би-Си: Спреман сам, али САД и ЕУ мекани према Београду да би га склонили од Кремља

Имате моју добру вољу, добру веру и добре намере, спреман сам за нове изборе у те четири општине што пре је могуће, али све мора бити у складу са владавином права, поновио је премијер тзв. Косова
Курти за Би-Би-Си: Спреман сам, али САД и ЕУ мекани према Београду да би га склонили од Кремља© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у интервјуу за британски Би-Би-Си рекао је да је спреман и опредељен за деескалацију ситуације на северу Косова, те да у ту сврху комуницира и координира са САД и ЕУ које ипак остају "мекане" према Београду.

Он претпоставља да је тако како би Србију што више склонили од руског утицаја.

"Наравно да сам за деескалацију, имате моју гаранцију да Влада 'Косова' ни на који начин неће допринети ескалацији, учиниће све за деескалацију... Имате моју добру вољу, добру веру и добре намере, спреман сам за нове изборе у те четири општине што пре је могуће, али све мора бити у складу са владавином права", казао је Курти у емисији "Тешки разговор" (Хард ток).

Курти је, на питање да ли је могло доћи до већег конфликта, навео и да је ситуација на северу била јако тешка јер су две, како каже, терористичке организације "Северна бригада" и "Цивилна заштита" које плаћа Србија, започеле инциденте у којима су повредили припаднике Кфора, чланове косовске полиције и новинаре.

Тврди да је тзв. косовска влада, пет дана пред објављивање те одлуке о проглашавању организација за терористичке, о томе обавестила ЕУ и САД.

Курти је навео да има посла са криминалним групама које подржава Београд, имплицирајући да он није против косовских Срба.

"Не кривим српску заједницу на 'Косову' за те инциденте, већина су мирољубиви људи, ја сам и њима премијер. Кривим те две организације и Београд који их финансира и организује", казао је.

Како каже, са партнерима из САД и ЕУ комуницира и координира, али у овој ситуацији морао је да поштује законе тзв. Косова.

"Ми координирамо, али то не значи да се слажемо све време по свим питањима. Немам друго објашњење зашто су ЕУ и САД тако меки са Београдом осим да би Србију склонили од Кремља", нагласио је.

На питање о малтретирању Срба који су ухапшени на северу Косова, Курти је казао да ће они који су били насилни према ухапшенима, бити суспендовани.

Међутим, како додаје, његови министри су испитали све случајеве и послали писма шефу европске дипломатије Борељу у којима су доказали да шта год да је урађено, све било у складу са процедурама и законима 'Косова'.

Упитан зашто не формира Заједницу српских општина, када је то обавеза коју је тзв. Косово прихватило пре десет година, Курти каже да Београд жели ЗСО на 'Косову' као што је Република Српска у БиХ.

"Тај споразум из 2013. и 2015. није прошао косовски Уставни суд", казао је и навео да је предложио модел за Заједницу као што је организована за Србе у Хрватској.

Како каже, он је спреман за разговоре и смиривање ситуације, а то је показао и у Бриселу последњи пут.

Међутим, како наводи, тада председник Србије Александар Вучић није хтео да се састане са њим.

"Вучић ме напада сваки дан, али 'Косово' је демократска држава, док је у Србији ауторитарни режим, ми смо проевропски оријентисани, а Србија је блиска са Кремљом", навео је тзв. премијер за Би-Би-Си.

image