Србија и Балкан

Бањалука наставља борбу у Савету безбедности УН: Сарајево тражи да реагује НАТО

Русија је у СБ УН отворила питање опасне ситуације око Уставног суда БиХ
Бањалука наставља борбу у Савету безбедности УН: Сарајево тражи да реагује НАТО© Loey Felipe/UN Photo/Handout via Xinhua

Своју битку за опстанак и очување Дејтонског мировног споразума Република Српска наставиће на Ист Риверу, пишу "Новости".

Наиме, власти у Бањалуци најављују да ће Савету безбедности УН упутити апелацију којом брани своја права и формално указати да актуелни високи представник Кристијан Шмит нема легитимитет за обављање функције.

Уз пратећу ларму и претње политичког Сарајева, које призива помоћ Запада и НАТО и тражи казну за Милорада Додика, и званично у РС се не поштују одлуке контроверзног Немца, као и Уставног суда БиХ. Из Српске поручују да ће институционално бранити своја права.

"Ми ћемо сигурно упутити апелацију и Савету безбедности УН зато што се Шмит представља као високи представник кога они нису именовали. Обратићемо се и Немачкој, која има свог држављанина који хода по нашој територији и покушава да намеће законе силом", појаснио је генерални секретар Савеза независних социјалдемократа Лука Петровић.

Он је подсетио да РС има своје институције и да жели да задржи њихову снагу.

"Желимо да задржимо све што припада РС - и земљиште и воду и шуме, осим касарни од стратешког значаја и којима управљају Оружане снаге БиХ. А неко то сада жели да сруши", каже Петровић.

Истовремено, Русија је у СБ УН отворила питање опасне ситуације око Уставног суда БиХ.

"Услед провокативних промена правила његовог рада, РС је искључена из процеса доношења одлука. Наставак рада тројице страних судија у Уставном суду је анахронизам. Доношење одлука у Уставном суду БиХ без учешћа Срба или било којег другог државотворног народа БиХ пут је који води ка уништавању дејтонске структуре и, што је посебно опасно, ка потенцијалном сукобу", изјавио је портпарол сталне мисије Русије при УН Фјодор Стржижовски.

Он каже да се сви поменути кораци уклапају у политику западних земаља које желе да одрже протекторат у БиХ, између осталог, и преко нелегитимног Шмита који није добио одобрење СБ УН.

"Међутим, уверени смо да народи БиХ имају право да сами, без спољне контроле, договарају будући вектор развоја своје земље на основу међусобног поштовања и тражећи компромисе", поручио је руски дипломата.

С друге стране Денис Звиздић, председавајући Представничког дома Парламента БиХ, позвао је чланице НАТО да на сутрашњем самиту у Талину донесу одлуку да распореде војнике на територији Дистрикта Брчко и тако, како каже, онемогуће пројекат сецесије РС, који је покренут последњим одлукама њене Народне скупштине.

На ово је одговорио председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић који је истакао да је и командант НАТО-а амерички генерал Кристофер Каволи утврдио да не постоји поремећај безбедносне ситуације у Брчко дистрикту нити у БиХ.

"Није то бунар жеља да када год некоме падне на памет да појача притисак на Републику Српску да користи НАТО као своје средство. Прилично је провидно што ради Звиздић и иде у прилог да се покушава наелектрисати атмосфера и добити неки једнако примитивни одговори из Републике Српске, чега се ми добро чувамо", нагласио је Стевандић.

Сарајеву се нису свиделе ни изјаве специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара, који је на спекулације да Шмит планира да смени Додика, казао да још није време да се предузима нешто тако.

Председавајући Дома народа Парламента БиХ Никола Шпирић упозорио је да напади на институције и председника РС неће донети напредак БиХ него ће имати супротан ефекат.

"Напади и дизање тензије изнутра, а још више споља, само зато што институције РС и њен председник обављају Уставом прописане дужности, нису корисни за БиХ. Они што призивају да међународни фактор реши њихове политичке жеље требало би да знају да напредак постоји само када постоји договор унутар БиХ", рекао је Шпирић.

image