Србија и Балкан

Лајчаков покушај да Србима замаже очи: Шта значе три тачке за деескалацију на северу Косова

Ако план специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине буде спроведен, Приштина ће као награду добити то што ће мере ЕУ против ње бити укинуте. А шта ће добити Срби?
Лајчаков покушај да Србима замаже очи: Шта значе три тачке за деескалацију на северу Косова© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак припремио је план деескалације ситуације на северу Косова и Метохије. Наводни Лајчаков план, који су објавили албански медији позивајући се на неименоване изворе, садржи три тачке, а прва на потезу је Приштина.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти требало би најпре да повуче тзв. косовске специјалце са севера покрајине.

Након тога би градоначелници четири општине са севера КиМ требало да привремено обављају своје дужности ван зграда општина.

Трећа тачка подразумева да Срби престану да протестују на северу јужне српске покрајине.

Ако план буде спроведен, Приштина ће као награду добити то што ће мере ЕУ против ње бити укинуте. А шта ће добити Срби?

Лајчак потврдио да је Куртијев саборац

У свом плану за деескалацију Лајчак је само једну ствар прескочио, која за Приштину није важна, а за Србе је пресудна - Заједницу српских општина, каже за РТ Балкан бивши официр Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран.

"Прескочио је оно због чега је дошло до ескалације. Курти је покренуо ово комплетно насиље покренуо и спроводи га систематски само да би у други план гурнуо заједницу о ЗСО", напомиње наш саговорник.

Исто сматра и бивши дипломата Зоран Миливојевић који у изјави за РТ Балкан истиче да су Срби и покренули бојкот избора јер није формирана Заједница српских општина.

"Повлачење тзв. косовске полиције је услов свих услова да уопште буде деескалације и престанак примене силе", каже Миливојевић.

Куртијев план да насиљем и методама застрашивања заплаши Србе не успева, а тек не би успео да постоји Заједница српских општина, оцењује Каран.

"ЗСО је нешто што враћа уназад све његове прљаве активности и у томе је суштина. Куртију се тихо и неприметно придружује и Лајчак, а то значи и све европске државе", сматра Каран.

Анализирајући предложен Лајчаков план види се да је јасно да би, ако Курти повуче специјалце, Срби свакако престали да протестују.

Након деескалације, према плану Запада, требало би да буду спроведени "безусловни избори на северу", што је немогуће, напомињу саговорници РТ Балкан.

"Не могу да буду безусловни зато што ЗСО мора бити обухваћена планом деескалације", указује Каран који додаје да је план који је опет, као по правилу, на штету Срба.

Миливојевић напомиње да српска страна има своје услове, а то је да се сви ухапшени Срби пусте из затвора, да се повуку специјалци из северних општина и да буде формирана ЗСО.

"Ти услови су релевантни и од тих услова Срби не би требало да одустану", напомиње Миливојевић.

Наш саговорник оцењује да Лајчак прича причу која је ближа приштинској страни, али то није новост.

Више врста спискова Срба

Како каже, Лајчак је сада потврдио да постоји сагласност између свега онога што ради Приштина и глобалног Запада око стратешких циљева, а главни циљ је да се призна независност тзв. Косова.

"Сада је јасно да Курти има одређену подршку, да се у ствари са њим разговара а да се српски захтеви нигде не спомињу и да српска позиција није релевантна", оцењује Миливојевић.

Он додаје да се иза свега крије намера како би опет био извршен притисак на Србију да је она страна која опструира и да је зато потребно увести санкције Србији.

"Очигледно је да је њима стало да заштите Приштину и да обезбеде да систем функционише, а притисак на Србију се не мења", закључује наш саговорник.

Курти је ситуацију на северу Косова и Метохије до те мере заоштрио да су Срби свакодневно хапшени и одвођени у јужни део покрајине. Сада више нема потребе да примењује такве насилне методе, већ пише спискове Срба, чиме им црта мете, наводи Каран.

"Курти је применио силу, хапси, затвара и нико га у томе не спречава. Сад више нема потребе да то чини, довољно је да прави спискове некаквих криминалаца, терориста, ратних злочинаца... Има више врста спискова и сваки Србин ће на неком пронаћи своје место. Постоје спискови који процуре у јавност, нимало случајно, већ да би се застрашили Срби, како би отишли са Косова и Метохије", каже Каран.

Каран додаје да је сигуран да постоје и тајни спискови по којима ће се Срби хапсити.

image