Градски урбаниста за РТ Балкан: Шта је истина о сакривању клима-уређаја у Београду?

Рок да се све спољне јединице уклоне са фасада стамбених зграда на начин да не буду видљиве је 10 година

Спољне јединице клима-уређаја мораће да буду уклоњене са фасада свих зграда или да се инсталирају на начин да не буду видљиве, а рок да се све то спроведе у дело је 10 година.

Тај рок биће нешто краћи за власнике зграда јавне намене у границама непокретних културних добара и заштићеној околини културних добара и за власнике зграда, односно посебних делова објеката у границама непокретних културних добара и заштићеној околини.

За прве тај рок биће две године од дана ступања закона на снагу, а за друге пет година.

Ако то не буде урађено уследиће новчане казне.

Ово су новине предвиђене Предлогом измена и допуна закона о планирању и изградњи, који је у скупштинској процедури.

"Власници зграда јавне намене у границама непокретних културних добара и заштићеној околини културних добара, дужни су да у року од две године од дана ступања на снагу овог закона, са уличних фасада уклоне све спољне јединице уређаја за грејање и хлађење, односно да их изместе на начин да нису видљиве, као и да не врше утицај на непосредно окружење", наводи се у тексту предлога закона.

Додаје се и да су "власници зграда, односно посебних делова објеката у границама непокретних културних добара и заштићеној околини културних добара, дужни да у року од пет година од дана ступања на снагу овог закона, са уличних фасада уклоне све спољне јединице уређаја за грејање и хлађење, односно да их изместе на начин да нису видљиве, као и да не врше утицај на непосредно окружење".

Према слову закона, ову дужност имају и власници зграда изван непокретних културних добара и заштићене околине културних добара с тим што они имају рок од десет година да са уличних фасада уклоне или изместе све спољне јединице уређаја о чему ће јединица локалне самоуправе на чијој територији се зграда налази донети општи акт у року од годину дана од дана ступања на снагу закона. Њиме ће се ближе уредити и начин уклањања.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић каже за РТ Балкан да се чека да закон буде усвојен, након чега ће бити формирано градско тело које ће се бавити припремом правилника који ће ово ближе да опише.

"У овом тренутку не можемо ништа да кажемо, јер се нисмо окупили да дефинишемо каква ће правила бити. Обавеза сваке локалне самоуправе је да прецизније одреди како ће поступати на територији града. Закон је у скупштинској процедури и када се усвоји за отприлике месец дана ћемо све то да припремимо", рекао је Стојчић.

Уколико ове одредбе не буду поштоване предвиђене су новчане казне које ће за физичка лица бити од 25.000 до 50.000 динара, а за правна лица и до 100.000 динара.

Надзор над применом одредаба овог члана врши орган јединице локалне самоуправе надлежан за послове комуналне инспекције, односно комуналне милиције.