Србија и Балкан

Ховенијер: Север је компликован, не зна се када ће доћи до деескалације

Према речима америчког дипломате, тешко одговорити да ли је ситуација на северу КиМ близу деескалације
Ховенијер: Север је компликован, не зна се када ће доћи до деескалације© https://xk.usembassy.gov/

Изасланик Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да је север КиМ "компликовано питање" и да је начин на који привремене приштинске институције управљају тренутном ситуацијом осетљив, позивајући на координацију са међународним савезницима како би се избегла криза, преноси "Коха".

На конференцији за новинаре са званичног отварања пословног центра у Пећи, Ховенијер је рекао да САД желе да Приштина оствари своје циљеве

"САД остају посвећене, као и до сада, да 'Косово' постигне своје циљеве. Стојимо иза сувереног, независног, мултиетничког, демократског 'Косова' које се развија у европским и евроатлантским структурама. Напорно радимо на томе. То, такође, значи да 'Косово' остварује свој суверенитет. Север је компликован, и начин на који 'Влада Косова' управља ситуацијом је веома осетљив. Желимо да то буде у координацији са међународним савезницима, како бисмо избегли кризе које ометају наш дуг пут ка остварењу заједничког циља", навео је Ховенијер.

Он је додао да је тешко одговорити да ли је ситуација на северу близу деескалације, упркос јучерашњем договору изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и преговарача тзв. Косова Бесника Бисљимија.

Поновио је да САД очекују пуну примену споразума и избегавање невоља, наводећи да је то питање које мора бити хитно решено.

image