Ховенијер посетио запаљену кућу српске породице код Истока: Криминални чин (ВИДЕО)

Амерички дипломата позвао је приштинске власти да што пре нађу починиоце, али и похвалио оне на локалу за подршку коју су пружили овој српској породици

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер посетио је данас кућу повратничке породице Јозић у селу Верић на Косову и Метохији у близини Истока, која је пре две ноћи запаљена и осудио тај, како је рекао, криминални чин.

Ховенијер је, како је навео у видео снимку који је објавио на Твитеру, навео да је кућу, уз дозволу породице, посетио заједно са министром за повратак и заједнице у влади привремених приштинских институција Ненадом Рашићем, градоначелником Истока Иљиром Фератијем и представницима Међународне организације за миграције, која је породици Јозић обезбедила ту кућу.

Он је подметање пожара назвао криминалним чином.

"Желим да осудим овај напад и застрашивање ове породице да остваре право да се врате у свој дом. Међународна заједница врло озбиљно схвата право расељених особа да се врате у своје домове у условима поштовања и сигурности", рекао је Ховенијер.

Он је позвао приштинске власти да идентификује почиониоце како би одговарали за своје поступке.

"Ценимо досадашњи одговор власти 'Косова', као начин подршке породици", поручио је Ховенијер.

Паљење куће Србина повратника у општини Исток осудија је и Мисија ОЕБС-а на КиМ. Они су позвали полицију да истражи случај и одговорне приведе правди.

"Осуђујемо подметнути пожар у новоизграђеној кући повратника Србина у Верићу, општина Исток. Позивамо полицију да испита случај и приведе починиоце правди. Заједно са косовским институцијама и међународним партнерима, снажно подржавамо повратак расељених лица, у складу са нашим мандатом за људска права и помирење", написано је на Твитеру.

Мисија ОЕБС-а је на Твитеру навела да поздравља спремност Министарства за заједнице и повратак да настави са подршком погођеној породици.

О паљењу повратничке куће, огласила се раније Канцеларија за Косово и Метохију саопштењем у којем је навела да су овакви напади честа појава и да потврђују "неспособност, али пре свега изостанак жеље и добре воље Приштине да оваква догађања онемогући и створи услове за суживот на Косову и Метохији".