Србија и Балкан

Рок две недеље за четири корака деескалације на КиМ: Курти се нада укидању санкција

Аљбин Курти је навео да је непрекидно истицао да за успех основног споразума две стране морају прво да прихвате да је споразум правно обавезујући
Рок две недеље за четири корака деескалације на КиМ: Курти се нада укидању санкција© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Четири корака договорена између Владе Косова и Европске уније за деескалацију ситуације на северу морају бити завршена за две недеље, на основу распореда који су стране договориле за предузимање акција, пише приштинска "Коха".

Прва тачка, смањење присуства полиције за око 25 одсто у и око општинских зграда, требало би, како сазнаје "Коха", да буде завршена у првој недељи. На овом месту се такође каже да "Влада Косова јавно показује спремност да допринесе деескалацији ситуације и непредузимањем радњи које би могле да ескалирају ситуацију на северу земље".

Друга тачка, за коју се, према распореду, акција очекује да почне у првој недељи и да се континуирано наставља, јесте да косовска полиција заједно са Еулексом и Кфором процени безбедносну ситуацију, посебно да би сагледала могућност даљег смањења присуство полиције у и око општинских зграда.

Трећа тачка на коју је Влада Косова пристала јавном изјавом подршке одржавању ванредних избора у четири општине на северу после лета, требало би да буде урађена у првој недељи и финализована "што је пре могуће".

"Косово изражава своју посвећеност да обезбеди неопходну правну основу да омогући организовање ових избора", наводи се у овој тачки.

За другу недељу је предвиђен позив Европске уније (четврта тачка) главним преговарачима на састанак у Брисел, са циљем финализације плана редоследа Споразума за нормализацију односа.

Договор је постигнут у понедељак, на састанку који је главни преговарач Косова у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими имао у Братислави са емисаром ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Курти: Очекујем да ће договор са ЕУ утицати да санкције Приштини буду укинуте

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да очекује да ће договор који је косовска влада постигла са Европском унијом о корацима за деескалацију ситуације на северу КиМ утицати на то да санкције Приштини буду укинуте и да ће стране у дијалогу бити равноправне.

Након читања тачака споразума, које предвиђају смањење присуства косовске полиције у и око општинских зграда на северу КиМ, континуирану процену безбедносне ситуације, подршку новим изборима и новом дијалогу, Курти је истакао да Београд није прихватио правно обавезујући споразум са Приштином и да је ЕУ учинила неравноправним стране када је санкционисала Приштину, пренела је "Коха диторе".

Курти је навео да је непрекидно истицао да за успех основног споразума две стране морају прво да прихвате да је споразум правно обавезујући.

Као друго, он је навео да се споразум мора у потпуности применити, треће, да се спровођење споразума не може условљавати и четврто, да обе стране треба да имају могућност да преговарају са једнаких позиција, што је компромитовано увођењем привремених мера против Приштине од стране Европске уније, преноси Танјуг.

Курти је навео да мисли да ће споразум из Братиславе много помоћи у јачању фокуса и успостављању равноправности између страна што ће помоћи пуном спровођењу основног споразума и његовог анекса.

image